Исландски град, дом на около 4000 души близо до столицата

...
Исландски град, дом на около 4000 души близо до столицата
Коментари Харесай

Исландия обявява извънредно положение преди предстоящо вулканично изригване близо до Рейкявик

Исландски град, дом на към 4000 души покрай столицата Рейкявик, може да бъде съществено развален от вулкан, който се чака да изригне след часове или дни, споделиха специалисти в събота.

Град Гриндавик на югозападното крайбрежие беше евакуиран в ранните часове на събота, откакто магмата, движеща се под земната кора, аргументи стотици трусове в това, което се смяташе за предходник на изригване.

„ Ние в действителност сме загрижени за всички къщи и инфраструктурата в региона ", сподели Видир Рейнисон, началник на Гражданската отбрана и ръководството на изключителните обстановки на Исландия, пред AFP.

Градът - на към 40 километра (25 мили) югозападно от Рейкявик - се намира покрай Сварценги геотермална централа, главният снабдител на електричество и вода за 30 000 поданици на полуостров Рейкянес, както и контейнер за прясна вода.

Гриндавик също е покрай геотермалния спа курорт Синята лагуна, известна туристическа дестинация, която затвори като защитна мярка по-рано този ден седмица.

„ Магмата в този момент е на доста дребна дълбочина, тъй че чакаме изригване минимум в границите на няколко часа, само че най-малко в границите на няколко дни “, сподели Рейнисън.

Най-вероятният сюжет би бил цепнатина, отваряща се в земята покрай Гриндавик.

" Имаме цепнатина, която е дълга към 15 километра, и на всички места в тази цепнатина можем да забележим, че може да се случи изригване ", сподели Рейнисън.

Въпреки това той не изключи опцията за изригване на океанското дъно, което евентуално ще аргументи огромен облак пепел.

„ Това не е най-вероятният сюжет, само че не можем да го изключим, тъй като краят от... пукнатината отива в морето, " сподели той.

Трусовете и повдигането на земята, породени от проникването на магмата, към този момент са предизвикали вреди на пътища и здания в Гриндавик и покрайнините му.

Голяма цепнатина раздра и грийновете на голф игрището Grindavik, изображение, необятно публикувано в мрежите на обществените медии.

Исландия, която има 33 дейни вулканични системи, разгласи изключително състояние и подреди наложителна евакуация на Гриндавик рано в събота.

Спешни приюти и центрове за помощ са отворени в няколко близки града, само че множеството поданици на Гриндавик са отседнали при другари или родственици, оповестяват медиите.

„ Безпрецедентен “ поток от магма 

Въпреки че Исландската метеорологична работа (IMO) в продължение на няколко дни наблюдаваше струпване на магма под повърхността на Земята на дълбочина от към пет километра, тя сподели късно в петък, че магмата е стартира да се издига отвесно в дига.

„ Тази магматична дига е била плитка и най-голямата дълбочина в този момент е оценена на 800 метра под повърхността “, сподели координаторът за вулканичните рискове на IMO Сара Барсоти пред AFP късно в събота.

Тя сподели специалистите бяха сюрпризирани от количеството лава и скоростта, с която се натрупваше.

„ Това, което виждаме в този момент, е невиждано събитие. Говорим за скорости на този развой и размери или равнища на приток, които са доста по-високи от това, което сме виждали на полуострова до момента. "

Три изригвания се случиха на полуостров Рейкянес през последните години покрай вулкана Fagradalsfjall: през март 2021 година, август 2022 година и юли 2023 година - всичките надалеч от всякаква инфраструктура или обитаеми места.

Земната кора е била напукана „ толкоз доста през последните три години “ от тези изригвания, „ помагайки на магматичните течности да намерят своя път по-бързо “, изясни Барсоти.

Преди изригването през март 2021 година полуостров Рейкянес имаше е била в латентно положение от осем века.

Вулканолозите считат, че новият цикъл на нараснала интензивност може да продължи няколко десетилетия или епохи.

Разположена в Северния Атлантик, Исландия се простира на Средноатлантическия било, цепнатина в океанското дъно, разделяща Евразийска и Северноамериканска тектонични плочи.

Масивно изригване през април 2010 година на различен исландски вулкан – Eyjafjallajokull, в южната част на острова – наложи анулацията на към 100 000 полета, оставяйки повече от 10 милиона пасажери блокирани.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР