Исландия стана първата държава в света, в която вече е

...
Исландия стана първата държава в света, в която вече е
Коментари Харесай

В Исландия вече е незаконно мъжете да печелят повече от жените

Исландия стана първата страна в света, в която към този момент е нелегално мъжете да получават повече от дамите.

Съгласно новото законодателство, фирмите и държавните организации с повече от 25 чиновници ще би трябвало да получават утвърждение от страната за своите политики за равно възнаграждение. Тези, които не покажат еднообразно възнаграждение на мъжете и дамите, ще бъдат глобявани.

" Това е механизъм, който подсигурява, че на дамите и мъжете ще се заплаща еднообразно ", сподели Дагни Оск Арадотир Пинд, член на борда на шефовете на Исландската асоциация за правата на дамите.

" От десетилетия имаме законодателство, което постановява, че заплащането би трябвало да бъде равно за мъжете и дамите, само че към момента имаме разлики в заплащането ".

Законът влезе в действие в понеделник, първият ден на новата година. Той бе разгласен на Международния ден на дамата - 8 март предходната година.

Законодателството беше подкрепено от дясноцентристкото съдружно държавно управление на Исландия, както и от опозицията в Народното събрание на страната, където съвсем 50% от членовете са дами.

" Мисля, че в този момент хората стартират да осъзнават, че това е последователен проблем, с който би трябвало да се оправим с нови способи ", сподели Арадотир Пинд пред Al Jazeera.

" Жените приказват за това десетилетия и в действителност усещам, че успяхме да повишим информираността и успяхме да стигнем до точката, в която хората осъзнават, че законодателството, което имахме, не работи и би трябвало да създадем освен това ", добави тя.

Исландия, която има мощна стопанска система, учредена на туризма и рибарството, е оповестена за най-хубавата страна в света по отношение на равенството сред половете от Световния стопански конгрес в продължение на 9 поредни години.

Исландското държавно управление се ангажира да отстрани разликата в заплащането на дамите и мъжете до 2022 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР