Исландия обяви извънредно положение и повече от 3000 жители бяха

...
Исландия обяви извънредно положение и повече от 3000 жители бяха
Коментари Харесай

Колко страшно е положението в Исландия

Исландия разгласи изключително състояние и повече от 3000 поданици бяха призовани да изтеглят дребния крайбрежен град Гриндавик, защото управляващите в страната чакат идното изригване на вулкан в югозападния полуостров. Учените, следящи обстановката, в това число тези от Метеорологичната работа на Исландия, следят промени в обстановката в неделя, 12 ноември, които биха могли да демонстрират, че " магмата се доближава към повърхността ", и заключиха в понеделник, 13 ноември, че " най-голямата зона на издигане на магма " е в зона 3.5 километра североизточно от град Гриндавик, написа CNN.

И по този начин, какво знаем за това евентуално изригване, какви са неговите опасности, по какъв начин може да повлияе на пътуването и за какво Исландия, остров от единствено 103 000 квадратни километра, е дом на толкоз доста сеизмична интензивност.

Какво се случва, в случай че вулканът изригне
 Снимка 641932

Исландия е изправена пред събития, каквито нейните 360 000 поданици " не са изпитвали до момента, най-малко не и след изригването на Вестманнайяр ", е мнението на Агенцията за гражданска отбрана на страната, като се базира на изригване от 1973 година, което стартира без предизвестие и унищожава 400 къщи. 15-километров дълъг магмен кулоар в този момент се простира от северозападно от Гриндавик до Атлантическия океан, съгласно Агенцията за гражданска отбрана, която употребява модели, построени от данни, събрани в региона преди дни. Магмата е примес от разтопена и полуразтопена канара под повърхността на Земята, която може да провокира изригване, когато откри пътя си към повърхността, трансформирайки се в лава.
 Мауна Лоа, вулкан, Хаваи и какво се случва в най-големия вулкан в света
Какво се случва в най-големия вулкан в света

Мауна Лоа е една в действителност зебележителна панорама сега

Ако магмата изригне под морето, тя ще бъде по-експлозивна, в сравнение с в случай че изригне на сушата, предизвестява специалисти, макар че изригването на сушата би било по-голяма опасност за самия Гриндавик. " Може да стане избухлив, в случай че магмата взаимодейства с морската вода ", показва в изказване Микеле Паулато, теоретичен помощник в Imperial College London. " Ако изригне под водата, това може да аргументи съртсейско вулканично изригване, сходно на това, което се случи през 1963 година, също в Исландия, и сътвори остров Сюртсей.

Бил Макгуайър, почетен професор по геофизични и климатични рискове в Лондонския академични лицей, сподели в изказване, че " няма причина сега да считаме, че това изригване ще бъде изключително огромно ", макар че означи, че " знае се, че е мъчно да се предвижда какъв брой мощно ще бъде в действителност. " Евакуираният град Гриндавик е доста покрай мястото на новата фрактура и оцеляването му надалеч не е несъмнено ", прибавя той. " Всичко зависи от това къде магмата в последна сметка ще доближи повърхността, само че обстановката не наподобява добре за жителите на града. "

Все още има опция магмата въобще да не излезе на повърхността. Както Дейв Макгарви, вулканолог от Университета на Ланкастър в Обединеното кралство, показва в изказване, " не всички насипи пробиват повърхността, с цел да образуват изригвания... може би единствено едно на всеки три или четири. " Той прибавя: " Най-добрият сюжет е това да се случи с 15-километровата дига, която преди малко се е образувала, и че тя просто се охлажда и втвърдява - и не изригва. "
 Защо когато Етна изригне, локалните поставят бутилка вино на масата
Защо когато Етна изригне, локалните поставят бутилка вино на масата

Най-интересните легенди, митове и традиции за италианския вулкан

Някои резултати от сеизмичната интензивност обаче към този момент са явни. Пътищата са развалени вследствие на земетресенията в региона, като исландската пътна администрация споделя фотоси в обществените мрежи на разпадащ се асфалт, счупени тротоари и зеещи пукнатини по пътя. След като учените споделят, че не могат да изключат тунела от магма, достигащ Гриндавик, Агенцията за гражданска отбрана изтегля града, макар че някои поданици бяха позволени да се върнат в една област под полицейски конвой, с цел да вземат домашни любимци и съществени движимости.

Известната Синя лагуна, геотермален спа център на към седем километра северно от Гриндавик, който притегля туристи към кипящата си вода, затвори преди броени дни като защитна мярка. " Токсичните изпарения са същинска опасност, като главната е серен диоксид, който може да бъде корозивен и да аргументи проблеми с дишането ", прибавя Паулато. " Местното население и туристите могат да бъдат наранени според от преобладаващата посока напразно. "

В сигурност ли е Рейкявик от вулкана

Гриндавик е на към 70 километра югозападно от столицата на Исландия, Рейкявик. Властите към момента не са издали заповед за евакуация на Рейкявик, което допуска, че считат, че той няма да бъде обиден от изригване. Въпреки това, единственото интернационално летище в Исландия, Кефлавик, е на по-малко от 32 км от Гриндавик.
 Снимка 641934

Ще докара ли до спиране на пътуванията

Експертите не чакат вулканично изригване да провокира същото равнище на безпорядък като това, следено през 2010 година, когато изригна вулканът Ейяфятлайокутъл, защото е малко евентуално да включва ледниковия лед, който води до голям облак пепел. Тогава към 100 000 полета бяха анулирани, засягайки 2 милиона души, вследствие на пепелта, изхвърлена от изригването през 2010 година, което заплашваше да спре моторите на самолетите и да аргументи електрическа щета.
 Литли-Хрутур на полуостров Рейкянес в Исландия - най-новият
Новото геоложко знамение на Земята

Гледка, която стопира дъха

Какви бяха изригванията през 2014 година и 2021 година

Исландия е привикнала с вулканични изригвания, които обаче нормално са надалеч от обитаемоте места. Вулканичната система Бардарбунга, ситуирана в центъра на страната, изригна през 2014 година, произвеждайки лава, която покри 84 квадратни километра планина, само че не нанесе вреди на доста общности. Вулканичната система Fagradalsfjall изригна през 2021 година за първи път от повече от 6000 години. Освен че не заплаши обитаемоте региони и даже се трансформира в туристическа атракция, защото хората се стичаха, с цел да станат очевидци на вулканично изригване.

Защо има толкоз доста вулкани в Исландия

Исландия е ситуирана на границата на тектонската плоча, която непрестанно се разделя, отдалечавайки Северна Америка и Евразия една от друга по линията на Средноатлантическия било. Под него се намира мощен мантиен шлейф - област, която е по-гореща от околната магма, която разтапя и изтънява земната кора. Тези условия са създали Исландия дом на 32 дейни вулкана.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР