Исландия - една от малкото държави, които все още ловуват

...
Исландия - една от малкото държави, които все още ловуват
Коментари Харесай

Исландия ще прекрати лова на китове до 2024 г.

Исландия - една от дребното страни, които към момента ловуват китове с комерсиална цел, съобщи, че възнамерява да приключи тази процедура до 2024 година, защото търсенето на китово месо понижава.

През последните три години китоловците от островната страна съвсем не са извеждали лодките си в Северния Атлантически океан, макар огромните квоти, които страната има.

" Има малко учредения да се позволи ловът на китове след 2024 година ", съобщи министърът на рибарството Свандис Сваварсдотир, член на ляво-зелената партия, заяви Евронюз

" Има малко доказателства, че тази активност е стопански преференциална ", споделя тя.

Търсенето на исландско китово месо е намаляло фрапантно, откогато Япония - главният пазар на Исландия, изключително за месо от перконоги, след тригодишно спиране през 2019 година се върна към комерсиалния лов на китове.

Разширяването на неразрешената за лов на риба крайбрежна зона постанова китоловците да излизат по-далеч от брега, което оскъпява улова на китова в Исландия.

Думите на Сваварсдотир бяха подкрепени от Гисли Викингсон, морски биолог и експерт по китовете в Исландския институт за проучване на морската и сладката вода.

" Дори китоловът да е резистентен от биологична позиция, той може да не е обществено или стопански резистентен, а това още веднъж е отвън нашата област ", сподели Викингсон.

Броят на корабите, които вземат участие в лова, също продължава да понижава.

През 2021 година от 14-те китоловни кораба, които към момента работят, са уловили в Норвегия 575 кита с харпуни, което е по-малко от половината от позволената квота.

Исландия, Норвегия и Япония са единствените страни, които позволяват комерсиалния улов на китове, макар рецензиите от страна на бранители на правата на животните и природозащитници, опасенията за отрови в месото и свиването на пазара.

В Исландия през последните години китовете се трансфораха в звезди на процъфтяващия екотуризъм.

През 2019 година, преди пандемията COVID-19 да сковава туристическия бранш, над 360 000 наблюдаващи на китове се стекоха във водите на Северния Атлантически океан край Исландия, с цел да се любуват на величествените същества.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР