Исландия е малка страна, но с един от най-високите стандарти

...
Исландия е малка страна, но с един от най-високите стандарти
Коментари Харесай

В Исландия се чудят какво да правят натрупаните пари за пенсии. Станаха два пъти повече от цялата икономика на страната

Исландия е дребна страна, само че с един от най-високите стандарти на живот в света.

Исландия се сблъсква с проблеми, които идват от това да имаш пенсионна система, толкоз сполучлива в трупането на спестявания за бъдещите пенсионери, че неотдавна беше оценена като най-хубавата в света, коментира Bloomberg.

С активи, които сега са към двойно по-големи от стопанската система на острова, държавното управление обмисля да разреши на капиталовите мениджъри да диверсифицират вложенията си, купувайки повече скъпи бумаги в чужбина, което накара централната банка да призове за нерешителност. Правилата сега лимитират каузи на интернационалните участия в пенсионни активи на 50%.

„ Системата стана толкоз огромна “, сподели финансовият министър Бярни Бенедиксон в изявление, описвайки груповите пенсионни спестявания на стойност 6,4 трлн. крони (49 милиарда долара). „ Няма потребност да споделяме, че не можем да ограничим всички капиталови благоприятни условия до вътрешния пазар “.

Зависимата от туризма страна отдавна е уязвима от циклите на възходи и спадове. Сътресенията, които последваха банкрута на Lehman Brothers през есента на 2008 година, осакатиха големия ѝ банков бранш, съвсем заличиха локалния фондов пазар и доведоха до загуби на пенсионната система от над 20%. Тъй като някои фондове се приближават до ограничаването върху задграничните си притежания, апелите то да бъде увеличено стават все по-силни в последно време.

Въпреки това гуверньорът Асгейр Йонсон съобщи, че всяко покачване на интернационалните вложения от страна на пенсионните фондове би трябвало да бъде последователно и в сходство с развитията на локалната стопанска система. Твърде фрапантна смяна рискува да дестабилизира кроната, до момента в който страната се бори с провокирания от пандемията срив на интернационалните туристи.

„ Трябва да печелим валутата, която те употребяват за вложения в чужбина, продавайки риба или различен експорт като туризъм “, сподели той в изявление.

Миналата година централната банка подписа съглашение с пенсионните фондове да задържат интернационалните вложения за шест месеца в пика на пандемията, с цел да защитят обменния курс на кроната и да понижат съмненията ѝ.

Пенсионната система на Исландия задминава всички други в Глобалния пенсионен показател на Mercer CFA Institute, публикуван през октомври, и измести Нидерландия и Дания като дългогодишни водачи, присъединявайки към листата за пръв път.

Силите на системата включват „ относително великодушна “ държавна пенсия и добре ръководена и контролирана частна система, която покрива всички чиновници, допринасящи огромен дял от приходите си.

Работещите исландци, в това число тези със свободна специалност и на ненапълно работно време, би трябвало да отделят най-малко 12% от заплатата си за пенсия. Повечето трудови контракти плануват вноска от 15,5%, от която работодателят заплаща 11,5%.

Макар че задграничните активи от пенсионните фондове са се нараснали внезапно през рецесията на фона на растежите на световните фондови пазари, чистите покупки на задгранична валута са намалели, разгласи централната банка предишния месец. Някои фондове са доближили вътрешните си ограничавания за интернационалните притежания като дял от общите и са принудени да се оттеглен от нови вложения в чужбина.

Заради сходни напрежения Асоциацията на исландските пенсионни фондове предлага непосредствено унищожаване на капиталовия таван или като опция – ограничаването да е сред 60 и 65%. Бенедиктсон приготвя оценка по въпроса и чака държавното управление да реши какво да прави в границите на първата си година ръководство, въпреки че той самият е наясно с рисковете.

„ Трябва да се вслушаме, когато фондовете споделят, че имат потребност от повече независимост на деяние за непознатите вложения “, споделя той. „ Но всяка стъпка би трябвало да бъде добре премислена, когато става въпрос за това “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР