Пакистан твърди, че талибаните изграждат „незаконна“ структура в граничния спор

...
ИСЛАМАБАД (Ройтерс) – Пакистан в понеделник заяви, че талибанската администрация
Коментари Харесай

ИСЛАМАБАД (Ройтерс) – Пакистан в понеделник заяви, че талибанската администрация се е опитала да посегне на територията му с изграждането на „незаконна структура“ и обвини афганистанските сили на „безразборна стрелба“ при инцидент, който доведе до затварянето на главния граничен транзитен пункт миналата седмица.

Граничният пункт Торкхам между съседните нации е затворен от сряда, след като силите от двете страни размениха огън, блокирайки стотици камиони, натоварени със стоки, и хиляди пътници.

Министерството на външните работи на талибанската администрация през уикенда разкритикува затварянето на границата и каза, че пакистанските сили за сигурност са стреляли по войниците му, когато са поправяли стара охрана аванпост близо до границата.

Говорителят на външното министерство на Пакистан Мумтаз Захра Балоч каза в отговор, че инцидентът е свързан с изграждането на структура от ръководената от талибаните афганистанска администрация на територията на Пакистан, което е нарушило нейния суверенитет.< /p>

„На 6 септември, вместо мирно решение, афганистанските войски прибягнаха до безразборна стрелба, насочвайки се към пакистански военни постове, увреждайки инфраструктурата на граничния терминал Торкхам и поставяйки живота както на пакистански, така и на афганистански цивилни изложени на риск, когато бяха спрени да издигнат такива незаконни структури“, се добавя в изявлението.

Споровете, свързани с границата от 2600 км (1615 мили), са били ябълка на раздора между съседите от десетилетия.

Външното министерство на Пакистан в изявлението повтори дългогодишната си загриженост относно нарастващите атаки на бойци и призова талибанските власти да предотвратят използването на територията му от екстремисти срещу други нации.

Администрацията на талибаните отрича да позволява използването на афганистанска земя за бойни действия и казва, че сигурността на Пакистан е вътрешен въпрос за пакистанското правителство.

(Доклад от Шарлот Грийнфийлд, Редактиране от Уилям Маклийн)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР