Искрено се надявам че това ще продължи, заяви пред БНТ

...
Искрено се надявам че това ще продължи, заяви пред БНТ
Коментари Харесай

Енергийният министър: Допълнителни 20-25% спад в цената на горивата са реалистични

Искрено се надявам че това ще продължи, съобщи пред Българска национална телевизия служебният енергиен министър Росен Христов, запитан дали ще продължи намаляването на цената на горивата. " Естествено, не може да се чака да се върнем на равнища отпреди рецесията, само че съгласно мен едни спомагателни към 20-25% смъкване са реалистични ", уточни той.

Христов сподели, че доколкото знае, към момента има средства в бюджета за, тъй че за момента мярката продължава.
 Служебното държавно управление публично одобри дерогацията за съветското гориво
Служебното държавно управление публично одобри дерогацията за съветското гориво

Нови публични поръчки за доставка на автомобилни горива - след 10 октомври

Той означи също, че няма по какъв начин цената на електрическата енергия в Европейски Съюз да е висока, а у нас да не е, защото нашият пасар е привързан с европейския. Енергийният министър уточни, сега в тази връзка се приготвя проектозакон, който да усъвършенства обезщетенията за бизнеса поради цената на тока . Той планува също привеждане в действие на регламента на Европейска комисия за понижаване на потреблението на електрическа енергия в пикови часове, стимулиране на потреблението възобновими източници за лично ползване и на ограничения за енергийна успеваемост.
 Хотелиери желаят нови 90 млн. лв. отплата
Хотелиери желаят нови 90 млн. лв. отплата

Много хотели няма да отворят порти този сезон, съгласно БХРА

Росен Христов съобщи още, че енергийното министерство ще предложи и скица, по която да бъдат осъществени желаните от бизнеса дълготрайни контракти. Към момента също се вършат калкулации, с цел да може да бъде препоръчана двойна цена, с която да бъдат разграничени елементарните битови консуматори от ползващите свръкнормени количества електрическа енергия , като сега въпросната норма се прецизира. След прекосяването на въпросния предел, ценара ще се подвига.

Във връзка с ограниченията за цената на газа в Европейски Съюз, той разяснява: " Българската позиция е, в случай че има таван на газа, това да е за целия газ, който се търгува, като нашата логичност е, че часатично налагане на тавани на разнообразни браншове от пазара, не било дейно и в допълнение би изкривило пазара. "
 Европейска комисия с нови хрумвания против покачването на цените на силата
Европейска комисия с нови хрумвания против покачването на цените на силата

Залагат се механизми на преразпределение и взаимност сред страните-членки

Енергийният министът изясни, че комплексът от ограничения, които се разискват, е ориентиран към намаляване на цената на газа, която за момента е висока безпричинно. " Количества газ има, стопанската система действа, даже има стесняване на потреблението, тъй че не би трябвали да има такива високи и скачащи цени на газа ", посочи той.

Според Росен Христов самите диалози за предприемане на ограничения към този момент водят до някакъв резултат на намаляване на цените на газа, като за последните седмици се набюдава трайно рухване на така наречен DTF борса. По думите му това демонстрира, че " пазарът е изкуствено надут ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР