Искате ли да знаете какво ще се получи, ако пуснете

...
Искате ли да знаете какво ще се получи, ако пуснете
Коментари Харесай

Художници и поети заедно след джем сешън сред природата

Искате ли да знаете какво ще се получи, в случай че пуснете дузина художници, поети и писатели да бродят дружно през гори и планини? И още: да разделят покрив и маса, даже с риск да объркат музите си, без които, както е известно, вдъхновението не каца на ничие рамо…

Пъстрота ще се получи, освен това огромна. Доказват го творбите, участващи в изложбата „ През гори и планини ”, подредена в пазарджишката изложба „ Георги Машев ”.

Тази галерия е един актуален, доста либерален прочит на това що е пленер. Още преди век и половина този термин поражда с помощта на френските художници – импресионисти. От тогава се приема, че пленер е всичко, което художникът прави отвън ателието си, повлиян и стимулиран от природата, споделя Константин Анастасов, участник в изложбата и огромен другар на в. „ Марица ”. Той напомни, че през 2018 година е имало два пленера, проведени и финансирани от община Пазарджик, която има към този момент петгодишна традиция в такива сбирки. Подвластни на омаята на природата край Панагюрски колонии са били Атанас Шекеров, Ангел Рашев, Александра Кисовска и Христина Сашева, както и самият Анастасов. Другият пленер е извършен в село Козарско с художниците Петър и Катя Бажлекови, Бояна Попова, Петко Спиридонов.

С нас бяха и поети и писатели наши другари: Иван Коприщенов, Валери Иванов, Дани Маринска, Тодор Каракашев, добавя Коко Анастасов. И бърза да подчертае, застанал на фона на чудноват, само че впечатляващ портрет, че в двата пленера всеки по собствен метод начин отразил това, което е видял и почувствал. " Няма правилник за форматите, нито за стила и изразните средства ", акцентира Анастасов.

Ние, създателите сме странни птици, намесва се в диалога различен остарял познайник на читателите на " Марица " - художникът Ангел Рашев. И като че ли, с цел да илюстрира мисълта си, демонстрира една своя пластика с два гълъба, а след това и платно, на което са кацнали в плът и цвят същите птици. " Нали знаеш, че по правилник всеки от участниците подарява на община Пазарджик една от творбите, направени по време на пленера? ", споделя още Рашев и единствено дето не добавя: " Лесно им е на поетите... ".

Между картините на тази галерия има подредени стихове, есета, импресии. Майсторите на словото са уверени, че по този метод се прибавят нови, красиви линии към огромното платно на културата в Пазарджик.

" Имаше страсти и те родиха стихове и картини, които се виждат тук. Уверен съм, че има вероятност в такива взаимни прояви, които бих сравнил с джазовите джем сешъни ", разяснява поетът Валери Иванов, прочут и с любовта си към музиката. А за неизкушените от джаза - джем сешънът е концерт, в който всички присъстващи музиканти вземат присъединяване и импровизират.

Изложбата в изложба " Георги Машев " може да бъде забелязана до 28 февруари 2019. В залата неслучайно звучи и музика...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР