Искате да ме махнете по политически причини, ясно е, но

...
Искате да ме махнете по политически причини, ясно е, но
Коментари Харесай

Орлин Дяков: Конкурсът за директор на театъра бе проведен с куп нарушения

Искате да ме махнете по политически аргументи, ясно е, само че най-малко го направете като хората, съобщи актуалният шеф на Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ - Русе

Настоящият шеф на Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ - Русе Орлин Дяков е подал несъгласие за процесуални нарушавания по време на състезанието за нов шеф, който се състоя на 30 март в Министерството на културата.

С сходни претекстове има още пет възражения от претенденти от други състезания за театрални шефове, както и две мнения в същия дух от членове на комисиите поради опорочена процедура, осведоми.

На конференция през днешния ден Орлин Дяков изясни, че към момента публични резултати не са оповестени, макар че импровизирано се знае, че за победител и нов шеф на театъра в Русе е определен режисьорът Боян Иванов. Той разяснява, че сега културният институт е в съвършено финансово и имиджово положение, с преизпълнени доходи за предходната година.

Конкретно за състезанието, Орлин Дяков изясни, че още от представянето на претендентите има нарушавания. Концепциите не са отворени пред самия участник, а авансово, което нарушава тайната. И това важи за всички претенденти, а освен за него. Отделно, че първоначално, вместо да се прочете автобиографията му с професионалните му достижения, се е подчертало, че е има приблизително обучение „ леяр-формовчик “. „ Квалификациите не са обидни, а са нелепи. Отделно имам два, а не три мандата като шеф. Аз не съм партийно предопределение, защото първият ми конкурс бе извоюван при държавното управление на Орешарски, а вторият към този момент при министър Боил Банов “, сподели Дяков.

Самата процедура по сборуване на точките в оценъчната карта също е опорочена, защото това не се прави на място пред комисията, а отвън залата. Дяков сподели образно оценъчна карта, която може елементарно да се фалшифицира и да излезе друг краен резултат посредством коригиране или дописване на числа. „ Изключително нарушаване на всички нормативни правила. Искате да ме махнете по политически аргументи, ясно е, само че най-малко го направете като хората “, разяснява той.

Директорът изрази разочарованието си от зам.-кмета по филантропичните действия Енчо Енчев, който по предписание на кмета Пенчо Милков е трябвало единствено да каже, че общината и театърът работят добре – без да лобира за Орлин Дяков. Това не се е случило, а вместо това в коридорите зам.-кметът Енчев е споделил на хора от комисията, че няма никакво значение с кого ще работят. Отделно членовете ѝ не са идвали в Русенския спектакъл и не познават действителната конюнктура тук, което съгласно Дяков не е редно. Комисиите при избор на шефове на културни институти би трябвало да са в огромната си част от локални хора, които да знаят защо става дума.

„ Дълбоко се колебая, че нещо ще се промени с възражението ми, само че за мен беше обидно безочливо. Не съм венчан за директорството, само че не желаех да завърши по този метод. До момента театърът е пети в България, а по точки сме на трето място. Оставям един съвършено спретнат спектакъл, с доста добра натрупа и механически състав “, сподели още шефът.

Ако въпреки всичко се стигне до анулирането на състезанието и осъществяване на нов, Орлин Дяков не е сигурен, че ще взе участие, тъй като не вижда смисъл при превдварително решен победител. При предаването на поста на новия шеф, в случай че бъде назначен въпреки всичко Боян Иванов, не желае да има напрежение, тъй като това единствено би навредило на театъра.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР