Искат увеличение на заплатите си с 40% С искане за

...
Искат увеличение на заплатите си с 40% С искане за
Коментари Харесай

Библиотекарите недоволни, излязоха с ленти „Протест срещу Бюджет 2022“.

Искат нарастване на заплатите си с 40%
С искане за нарастване с 40% на единния разходен стандарт за субсидирана численост на районните библиотеки, библиотекари от Столична библиотека излязоха на митинг, оповестява БГНЕС.

Протестиращите носиха ленти с надпис „ Протест против Бюджет 2022 “. Протестът пред Столична библиотека беше проведен от и двете синдикални организации при Столична библиотека, не скри директорката на библиотеката Юлия Цинзова. Тя сподели, че поддържа своя екип, който в последните години е направил от библиотеката едно от най-интересните, най – посещаваните културни институти в София.

„ Аз стачкувам, тъй като ги поддържам, тъй като знам какво вършат, при какви условия работим, с какъв бюджет работим и в това време сътворяваме цифрови лаборатории, сътворяваме цифрови платформи, електронни цифрови услуги и сътрудниците работят при минимални хонорари, извънредно ниски “, сподели Цинзова. Тя сподели, че назначава младежи, приключили одеве бакалавър на съществена заплата 850 лева „ Това е неприемливо повече “, безапелационна е директорката.

Кирил Бинев е ръководител на федерация „ Култура “ на КТ „ Подкрепа “ и уточни, че стачкуват за обидно избраните нараствания от 9% на единния разходен стандарт за прехрана на библиотеките, в който са включени и работните заплати. „ Отново минималната работна заплата настига възнагражденията на библиотекарите, което просто не им дава късмет да работят и да живеят, и да устоят фамилиите си “, сподели той.

Анна Анастасова е библиотекар в Столична библиотека от 45 година, както сама акцентира – от 45 години в тази библиотека единствено. Жената е уточни, че за тези години отношението на страната към библиотеките не се е трансформирало. „ Не бих споделила, че то е унизително, само че по някакъв метод ни одобряват като някаква даденост, която може да работи и сам-сама без помощта на страна или на община, и тъй като ние сме хора на духа, продължаваме да работим по същия метод “, сподели тя. Според нея страната би трябвало най-много да се погрижи за поддръжката на тези библиотеки. „ Колегите синдикалисти вярно приказват за заплащането на библиотекарите, само че отново ще се повторя – ние постоянно сме били безсребреници, само че ни би трябвало прехрана за самата библиотека, нужни са средства “, споделя тя.

Представителите на синдикалните организации на районните библиотеки към този момент приканиха своите читатели да ги поддържат в техните претенции.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР