Искат пътниците от Румъния да изхвърлят храната сиАфриканска чума по

...
Искат пътниците от Румъния да изхвърлят храната сиАфриканска чума по
Коментари Харесай

Чума по свинете идва към България

Искат пасажерите от Румъния да изхвърлят храната си

Африканска чума по свинете е открита край България и елементарно може да се трансферира на животните в страната. Представители на свинекомплекси в русенските села Бръшлен, Голямо Враново и Николово – едни от най-големите в България, в които се отглеждат общо 85 хиляди животни, желаеха страната да предприеме ограничения против вероятно разпространяване на африканската чума по свинете.

Управителят на предприятието в Голямо Враново доктор Миленка Димитрова, където се отглеждат 30 хиляди животни, съобщи, че са регистрирани огнища на заболяването в Румъния – на 200 км от свинекомплексите в Русенско. Заболяването не е рисково за хората, само че ваксина против него няма, а всички инфектирани животни подлежат на заличаване.

Животновъдите упорстват за непоколебим надзор, като всички транспортни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за транспорт на месни храни, с които да не бъдат допускани в България. Те желаят да се понижи популацията на дивите прасета благодарение на ловните дружинки. Фермерите упорстват на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Дунав мост ” да бъдат ситуирани контейнери, в които водачи и пасажерите да си изхвърлят отпадъците, а не по пътя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР