Искат да инициират заедно начало на процедурата за избор на

...
Искат да инициират заедно начало на процедурата за избор на
Коментари Харесай

ПП-ДБ провокира ГЕРБ с покана за обща антикорупционна инициатива на 5 март

Искат да предизвикват дружно начало на процедурата за избор на управление на новата Комисия за противопоставяне на корупцията

Размяната на провокации сред ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) продължиха и през днешния ден. След утринния на Бойко Борисов ПП-ДБ да спрат с медийните изяви, те свикаха брифинг в Народното събрание.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ поканиха ГЕРБ на 5 март дружно да внесат проектоправила за избор на управление на новата Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК).

„ Преди празниците желаеме да отправим ясна покана към сътрудниците от ГЕРБ за внасянето на разпоредбите за комисията, която да се бори с корупцията. Законът за КПК беше признат преди пет месеца и пет месеца в разнообразни изчаквателни продедури ние не можем да напреднем с тази институция – да стартира в действителност да се бори против корупцията. Ето за какво каним сътрудниците във вторник да внесем дружно тези правила, тъй като това ще бъде първата институция, която... в действителност процесът да бъде транспарантен, отворен; номинациите да могат да бъдат направени по най-обществения, най-прозрачния метод и да бъде образец за всички други регулатори “, сподели съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков.

" Днес чухме от господин Борисов, че ни поканва и за Комисия за защита на конкуренцията. Аз съм удовлетворен да видя, че започваме да се движим в вярната посока. Но за Комисия за защита на конкуренцията, както и за доста от другите регулатори, тук не е концепцията да сменим една майка с друга майка (председателят на Комисия за защита на конкуренцията сега е майка на народен представител от ГЕРБ - б.а.). Тука концепцията е да създадем един транспарантен развой и в тази ситуация на Комисия за защита на конкуренцията дори да създадем смяна в закона, тъй че да няма едновластие на ръководителя, а да се направи по метод, по който цялата българска общност да знае, че всичките цени в магазините, всичките публични поръчки, които се правят оценка от Комисия за защита на конкуренцията, са направени по този начин, че да пазят публичния интерес ", добави Петков. 

Друг водач от ПП-ДБ - Христо Иванов, уточни от своя страна: " Казусът с Нотариуса ясно сподели, че сега няма институция, която по един или различен метод да не засенчена от подозрения, които се повдигат от тези схеми. Също по този начин - " Осемте джуджета " и така нататък Това толкоз повече постанова да пристъпим към основаването на комисията за попречване на корупцията като нов орган, който може да се употребява с публично доверие. "

Иванов още веднъж повтори, че за всички останали регулатори стои въпросът и за ПП-ДБ е доста значимо да реализират съгласие (С ГЕРБ) за това какъв ще бъде механизмът да се подсигурява транспарантно и отговорно лъчение на състава; да се подсигурява, че ще бъдат излъчени хора, които " не са ярки политически лица " и които " имат високи нравствени и професионални качества ". 

" И най-после - за нас е значимо да е ясно кой носи политическата отговорност за хората, които ще бъдат в последна сметка определени. Това и предложихме като тематика на диалози и продължаваме към този момент много дни да чакаме съответен отговор от сътрудниците, с цел да можем да пристъпим към диалозите за всички останали политики ", добави Иванов. 

От ПП-ДБ не отстъпват от настояванията си във връзка с възможната ротация. 

" Искаме да потвърдим още веднъж - нашето схващане е, че България не може да позволи трайно политическата рецесия и да отговори на публичните упования за образуване на държавно управление за втората част на ротацията, без да имаме явен отговор за това какви промени ще се вършат по повод битката с корупцията, върховенството на правото и сигурността, т.е. правораздаването, службите, регулаторите са пред скоби за нас и ние чакаме явен отговор какви задължения, каква конкретика можем да договорим в един партньорски развой на договаряния ", сподели още депутатът от ПП-ДБ. 

Той уточни, че във връзка с КПК са закъснели трагично със периодите и през днешния ден - 1 март,  " настава един различен период и той е срокът, в който няма орган да проверява корупцията. Това бил мотивът за днешната покана към ГЕРБ. 

Гледайте тук:



Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР