Искания за по-високи заплати в различни сектори на държавното управление

...
Искания за по-високи заплати в различни сектори на държавното управление
Коментари Харесай

Предложенията на депутатите за бюджета се въртят около заплатите в бюджетни структури

Искания за по-високи заплати в разнообразни браншове на държавното ръководство за сметка на по-малко финансови разноски доминират в предложенията на депутати от разнообразни парламентарни групи преди второто четене на Бюджет 2023. Така депутатите се преценяват с рекомендацията на министъра на финансите Асен Василев всяко предложение за нов разход да бъде подплатено финансово. Най-много оферти има за увеличение на възнагражденията в незабавната помощ и някои организации към Министерството на земеделието.

 След среща сред Асен Василев и Бойко Борисов ГЕРБ ще поддържат бюджета като След среща сред Асен Василев и Бойко Борисов ГЕРБ ще поддържат бюджета като " промеждутъчен "

Най-широкообхватни са предложенията на групата на Българска социалистическа партия, водена от Корнелия Нинова. Тя вижда спомагателен буфер от 500 млн. лева в планувани от Министерството на финансите разноски, " които по всяка възможност няма да бъдат осъществени ". Въз основа на това предлага да се вдигнат заплатите в Националната организация за приходите, Министерството на вътрешните работи, Центровете за незабавна здравна помощ и районните здравни инспекции, на здравните служащи в учебните заведения и детските градини, на работещите в музеите, галериите, Националната филмотека, районните библиотеки и в театралните изкуства. Компенсации за инфлацията съгласно левицата заслужават и работещите в националното тол ръководство, изпълнителните организации по горите, по риболовство, по храните и по битка с градушките.

 Депутатите пуснаха бюджета на първо четене Депутатите пуснаха бюджета на първо четене

Група депутати от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили с водещ вносител Десислава Танева, което е някогашен министър на земеделието, са внесли предложение в организациите по храните и по горите заплатите да се вдигнат с общо 8 млн. лева Мотивът е, че приходите в тези две структури сензитивно изостават от междинните в системата. Според предлагането парите за това нарастване могат да дойдат от понижение на издръжката на Министерството на земеделието и спестени финансови разноски.

За нарастване на заплатите в незабавната помощ и районните здравни инспекции се афишират и представители на Движение за права и свободи и на ГЕРБ като измежду вносителите личат имената на депутатите - лекари. Според Движение за права и свободи са задоволителни 23 млн. лева, които да се отрежат от финансовите разноски, а съгласно ГЕРБ - 36 млн. лева със същия генезис.

 През последните 15 година има една, в която от Министерство на вътрешните работи не са протестирали за заплати, уточни Асен Василев През последните 15 година има една, в която от Министерство на вътрешните работи не са протестирали за заплати, уточни Асен Василев

" Възраждане " предлага заплатите в Националния статистически институт да се вдигнат с 30%, тъй като работещите там са на 114 място по равнище на възнагражденията от общо 122 държавни институции. Намаляването с 2.83 млн. лева на парите, планувани за покупка на ракети и торпеда, не би навредило на отбранителната дарба на страната, защото България е способна да подарява огромно количество муниции, стимулират се вносителите.

" Възраждане " предлага от бюджета напълно да отпаднат 30-те ммлн. лева, планувани за финансиране на културни планове на планов принцип. Според партията този способ е необоснован като ефикасен във връзка с качеството и художествената стойност на финансираните планове. Предложението е парите да се дадат за запазване на културното завещание и за основаване и разпространение на модерно изкуство и качествено художествено обучение.

Групата на " ИТН " предлага намалената ставка на Данък добавена стойност за заведенията за хранене и кетъринг услугите, въведена по време на коронавирус рестриктивните мерки, да отпадне още в този момент, а не в края на годината. По техни калкулации по този начин в бюджета ще дойдат 152.4 млн. лева Ако се понижи партийната дотация на 1 лева от сегашните 8 лева, до края на годината ще бъдат икономисани още над 9 млн. лева С парите могат да се покачат възнагражденията в Спешната помощ, Българската организация по сигурност на храните, Изпълнителната организация по горите, организацията по битка с градушките, организацията по риболовство и Селскостопанската академия.

Предложението на " Продължаваме промяната - Демократична България " не е за разноски, а за надзор на приходите. Идеята е електронната система за събиране на тол таксите да се свърже с данъчната администрация. Така данъчните ще имат цялостна информация за изминатото разстояние и платените такси и ще могат по-добре да управляват събираемостта им, се споделя в претекстовете.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР