Искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев ще

...
Искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев ще
Коментари Харесай

Йорданова до часове внася искането за освобождаване на Гешев |

Искането за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев ще бъде импортирано до часовe, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова по време на чуването си в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

" Въпрос на часове е да бъде импортирано исканено. Текат деловите действия ", добави тя.

Йорданова изясни, че е желала да внесе настояването предходната седмица, само че поради началото на войната в Украйна е отсрочила стартирането на процедурата.

В началото на февруари реши, че правосъдният министър има право да инициира процедура по освобождението на основния прокурор пред Висшия правосъден съвет. На 15 февруари решението беше оповестено в " Държавен вестник ", а след три дни изтече и нужният период след обнародването на решението, след края на който процедурата можеше да стартира.

Партийната дотация

Ива Митева от Има Такъв Народ продложи един от главните цели на партията си - намаляването на партийната дотация от 8 на 1 лев за автентичен глас. За финален път Има Такъв Народ се опита да понижи парите за партиите през бюджета, само че опитът бе несполучлив.

Митева попита дали не е редно изплащането и разпоредбите за дотациите да се дефинира от Министерството на финансите, а не от Министерството на правораздаването, както е сега. Йорданова изясни, че все още тази тематика не е обсъждана в комисия. Не се планува и самодейност на държавното управление за намаляването на дотацията.

Движение за права и свободи употребява войната в Украйна

Цветан Енчев от Движение за права и свободи съобщи, че с оглед на актуалната интернационална обстановка не е вярно да се закрива профилираното правораздаване. Депутатът от придвижването се опита да се възползва от войната в Украйна, с цел да откри мотив за запазването на спецправосъдието.

От ГЕРБ-СДС също се изрекоха срещу проектозакона за промени в Закона за правосъдната власт, в който е заложено закриването на профилираните съд и прокуратура, против което от предходната година се афишират някогашните ръководещи и Движение за права и свободи.

Йорданова не влезе в този спор и съобщи, че следва съдружното си съглашение, в което е заложено закриване на спецправосъдието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР