Искането на Русия за плащания в рубли е очевиден опит

...
Искането на Русия за плащания в рубли е очевиден опит
Коментари Харесай

ЕС: Искането на Русия за плащания в рубли е очевиден опит за разделение

" Искането на Русия за заплащания в рубли е явен опит за разделяне в Европейския съюз. Затова би трябвало да отговорим в единение и взаимност ".

Това сподели еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън, като добави, че министрите ще обсъдят проекти за изключителни обстановки за доставка на газ, съобщи " Ройтерс ". 

Тя направи изказването след заседанието на енергийните министри от Евросъюза в Брюксел.

Незабавното прекъсване на съветския газ би предиздвикало редица страни, измежду които Германия, да се насочат към криза и да изискват незабавни ограничения като затваряне на заводи, с цел да се оправят, съгласно анализатори.

Тъй като доста европейски компании са изправени пред крайни периоди за заплащане на газ по-късно този месец, страните от Европейски Съюз се опитват да изяснят дали фирмите могат да продължат да купуват горивото, без да нарушават глобите на Европейски Съюз против Русия поради нейната инвазия в Украйна.

Москва сподели, че задграничните купувачи на газ би трябвало да подават евро или долари в сметка в частна съветска банка Газпромбанк, която ще ги конвертира в рубли.

Миналия месец Комисията сподели на страните, че спазването на съветската скица може да наруши глобите на Европейски Съюз. Но също по този начин се споделя, че страните могат да правят заплащания в сходство със глобите, в случай че разгласят заплащането за приключено, откакто е осъществено в евро и преди конвертирането му в рубли.

В съветския декрет се споделя, че задължението на купувача ще се смята за изпълнено единствено след конвертиране на задграничната валута в рубли.

Европейските столици към този момент поемат по разнообразни направления и желаеха от Брюксел да даде по-ясни препоръки.

На подготвителна среща в понеделник преди диалозите на министрите Полша съобщи, че потреблението на схемата за заплащане на Москва в рубли ще наруши глобите и изиска от Комисията да обясни това, споделиха публични лица. България също отхвърли да се ангажира с съветската скица, преди Москва да спре доставките на газ.

Междувременно Германия повтори решението на Комисията да разреши на фирмите да заплащат, а Унгария сподели, че купувачите могат да се ангажират с съветския механизъм.

Министрите също по този начин ще оценят напредъка в договарянията, с цел да създадат правно обвързващо за страните от Европейски Съюз да изпълнят своите газови хранилища на 80% до тази зима - като някои страни търсят повече гаранции, че страните ще споделят тежестта на закупуването на огромни газови ресурси на сегашните високи цени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР