Марин Райков: Неприемливо е искането на Русия към България

...
Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от
Коментари Харесай

Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния е неприемливо. Това заяви посланикът ни във Великобритания Н. Пр. Марин Райков в интервю за Би Би Си.
Марин Райков и бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен
„Страната ни е член на НАТО от 2004 г. и сме стабилна част от източния фланг на НАТО”, подчерта българският дипломат, който беше премиер и външен министър през 2013 г.

Според него това искане, провокирано от ескалацията в момента, е посегателство върху суверенното право на България да гарантира своята национална сигурност. „Разбира се, това е неприемливо”, каза посланик Райков. Той припомни, че българските въоръжени сили са част от въоръжените сили на НАТО и настояването натовските войски да напуснат България не може да стои на въпрос.

Попитан дали има риск за страната ни, която зависи от вноса на руския газ, посланик Райков отвърна, че сме взели мерки за „организиране на националната отбрана в координация с нашите партньори”.

Той подчерта, че не сме второ качество член и каквито и рискове да има, "ще отстояваме своята евро-атлантическа идентичност". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР