Искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията

...
Искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията
Коментари Харесай

Президентът на Македония: България се меси във вътрешните работи на страната ни

Искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията си е интервенция във вътрешните ни работи, изрично съобщи президентът Стево Пендаровски.

Според него македонци в България съществуват, само че те са български жители и тяхното право в това отношение би трябвало да се търси на самостоятелно равнище. Ако изчерпят всички законови механизми в България и не получат такова право, тогава се обръщат към Страсбург.
Северна Македония даде обещание да не желае наши територии
Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски дадоха обща конференция пред медиите след срещата си д...
Прочети повече
„ В България има македонци. А ние като страна дали ще им оказваме помощ да търсят правата си - не. Защо не? Правило номер едно в интернационалното право, интернационалната политика, член втори от Устава на Организация на обединените нации - важи за всички страни по света гласи: не би трябвало да има интервенция във вътрешните работи на страната. Те са български жители, жители на Република България. Уверявам ви, че македонската страна на държавно равнище в никакъв случай не се е опитвала да ги предизвика, да им каже – излезте, заявете се, с цел да им помогнете. Това се взема решение самостоятелно. Ако се чувстваш македонец, ще кажеш. Ако не ти го признаят - отиваш в Страсбург. Това е методът. Няма по какъв начин другояче ”, сподели Пендаровски пред македонски медии.

Пендаровски не каза  на премиера Петков, че настояването на България Северна Македония да включи българите в Конституцията си е интервенция във вътрешните й работи, тъй като той, както сподели, не го е потърсил.

„ Не можете да ми кажете извън, те са наши жители. В Македония има българи, само че нашите управляващи носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са удовлетворени от това по какъв начин пазиме правата им, тогава ще отидат в Страсбург, само че те са моя грижа, тъй като са мои, наши жители. Както аз нямам право и не би трябвало да споделям „ ще дадете права на македонците в България, по този начин и той /Петков/ няма право да споделя дали да включим или не българите в конституцията. „ Това е наше суверенно решение “, изясни президентът на районен съд Македония.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР