Искането на България да бъде признато нейно малцинство в Албания

...
Искането на България да бъде признато нейно малцинство в Албания
Коментари Харесай

Страната ни се опитвала да лансира проект "Велика България", нямало наше малцинство в Албания

Искането на България да бъде прието нейно малцинство в Албания е в границите на нейния план за „ Велика България ", бе декларирано на диспути в албанския парламент, оповестява Българска национална телевизия.

В албанския парламент се състояха обществени диспути по законопроекта за отбрана на малцинствата, в които участваха външният министър Дитмир Бушати и представители на малцинствата, които с този документ получават публично признание, предава организация МИА.

На дебатите присъстваше и представител на Сдружението за българо-албанско другарство. България изиска да бъде прието нейно малцинство в Албания, само че срещу това искане беше освен външният министър Дитмир Бушати, а и македонците, съобщи телевизия „ Топ ченъл " от Тирана.

Васил Стерьовски, представител на „ Македонския алианс за европейска интеграция ", съобщи по време на дебатите, че в Албания нямало българско малцинство. По думите му „ това е дисторция на историята и на истината. В Преспа, Гора, Голо бърдо, където се претендира, че имало българско малцинство, живее единствено македонски малцинство. Това искане на България е в границите на нейния план за „ Велика България ". Ако се признае българско малцинство, това ще бъде геноцид над македонците ", е представен да споделя Стерьовски.

Министър Бушати сподели, че тази глава, в този миг, е завършена за Албания.

В законопроекта за отбрана на малцинствата, квалифициран от албанското държавно управление, за малцинства са приети македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и ромите.

В последните седмици желанията българското малцинство да не бъде вписано в законопроекта бе необятно дискутирано у нас. Евродепутатът Ангел Джамбазки изрази убеденост, че пропускането на българското малцинство е било единствено на първо четене и това ще се промени, до момента в който сътрудника му Андрей Ковачев даже разгласи това за подправена вест.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР