Искането е на съветниците от СДС и коалиция“, подкрепено от

...
Искането е на съветниците от СДС и коалиция“, подкрепено от
Коментари Харесай

Общински съветници искат оставката на Иво Пазарджиев за трети път

Искането е на съветниците от „ Съюз на демократичните сили и коалиция “, подкрепено от групата на ГЕРБ

Приемането на решение за предварително преустановяване пълномощията на Председателя на Общински съвет - РусеИво Пазарджиев, оферират още веднъж от групата съветници от „ Съюз на демократичните сили и коалиция “ - Елеонора Николова, Станимир Станчев, Деян Недков и Иван Григоров.

Това свое желание съветниците, подкрепени от групата на ГЕРБ, обявиха на нарочна конференция още на 26 август 2022 година.

Предложението на няколко пъти влиза в зала за гласоподаване, само че по разнообразни способи бе неодобрено от болшинството, а от „ Съюз на демократичните сили и коалиция “ се зарекоха то да бъде представяно всякога до края на мандата на този Общински съвет.

Мотивите остават провалената изключителна сесия, свикана по самодейност на 17 общински съветници на 26 август предходната година. На нея кметът трябваше да даде уточнения за подхванатите ограничения във връзка с тапата от тирове по пътя Русе – Мартен, за което имаше решение на Общинския съвет до 10 август да бъдат изяснени стъпките за справяне с казуса.

От Съюз на демократичните сили изясняват, че: „ В навечерието на сесията, Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев насочи покана към жителите, обществениците и съветниците, за среща с Кмета на общината по същите проблеми-предмет на към този момент свиканата сесия. Видно бе, че администрацията на кмета, дружно с Председателя на общинския съвет, направиха опит да заобиколят нежеланата от тях сесия, да неглижират работата на общинските съветници и на практика да неодобряват работата им “.

Според сините съветници „ е неприемливо точно Председателят на Общинския съвет да оглави самодейността за практическото неглижиране и бламиране на работата на общинския съвет, касаеща обсъждане и търсене на решения в една двойно сериозна обстановка за града.

Председателят на Общинския съвет наруши едно свое значимо обвързване, записано в член 15,ал.1 т.4 от Правилника за организация и активността, а точно: да подкрепя съветниците в тяхната активност “.

Пазарджиев е упрекнат и в неспособност да уплътнява 8 часов работен ден. Според вносителите, „ всекидневно, той не е в кабинета си, разполагаем на съветниците, на жителите и институциите. Реализираните приходи от свободна специалност сочат интензивна ангажираност с процесуално посланичество пред съдилищата в град Русе и в други обитаеми места, които обективно препятстват практикуване пълномощията на Председател на общински съвет, която следва да се оцени като трайна неспособност. “

Вносителите на точката допълват, че сегашното предложение се внася за трети път, заради недопускането му за разглеждане в зала, още веднъж посредством жестоко нарушение на съществуващите правила:

- Така Председателският съвет, който според чл.18 от Правилника е съвещателен орган към ръководителя, не може да взема решения за изваждане от дневния ред на предложение на общински съветници, импортирани по надлежния ред;

- Отказът да се включи предложение, импортирано по подобаващ ред от група общински съветници с претекст, че същото не е получило поддръжка от непрекъснатата комисия по ЗОРС, също е в нарушаване на съществуващото предписание на чл.66 от Правилника

Ако мине през всички комисии, решение на Общинския съвет се чака по време на постоянната сесия на 16 февруари.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР