Искане за спешна промяна на Закона за собствеността е пуснато

...
Искане за спешна промяна на Закона за собствеността е пуснато
Коментари Харесай

Държавата се разбърза да пази със закон имоти, за които не се грижи и може да загуби

Искане за незабавна смяна на Закона за собствеността е пуснато за публично разискване. Причината – приключването на периода, в който не важи придобивната отминалост във връзка с държавни и общински парцели, очакван през 2006 година . По създание придобивната отминалост значи, че след избран интервал от време, в който обещано физическо и/или юридическо лице стопанисва държавен и/или общински парцел вместо държавата/общината, то може да претендира за дефинитивна благосъстоятелност върху него .
С новата смяна се предлага удължение на този период с още 5 години, тъй като Планът за деяние с ограничения за попречване придобиването по отминалост на парцели – частна държавна благосъстоятелност или общинска благосъстоятелност към момента не е изпълнен! Ако няма промени, срокът във връзка с парцели частната държавна и общинска благосъстоятелност изтича на 31 декември, 2017 година .
Предложението за удължение на периода, в който не важи придобивната отминалост, е на регионалните шефове в България. Те го вършат, тъй като не е завършило установяването, регистрирането и актуването на парцелите, които могат да бъдат добити на съображение стопанисване за избран период от време. Основната причина е неналичието на кадастрални карти и кадастрални регистри на доста места в цяла България . Очаква се кадастрални карти и регистри за цяла България да има чак през 2023 година, според данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация – освен това, в случай че има нужното финансиране.
" Този проблем е всеобщ, в този смисъл държавните парцели към момента не са предпазени и опцията да бъде добита благосъстоятелност на трети лица върху тях би засегнало значително най-много публичния интерес, с оглед обществената функционалност и значителност, която имат немалка част от тези парцели ". Това е позицията на всички регионални шефове в страната.
Интересен факт е, че единствено преди месец зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев сподели, че страната към този момент е дала на общините над 1 млн. лв. в интервала май-октомври тази година за правенето на общи устройствени проекти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР