Искане внесено от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Жечо Станков

...
Искане внесено от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Жечо Станков
Коментари Харесай

Не успя опитът на ГЕРБ да падне таванът на компенсациите за скъпия бизнес ток


Искане импортирано от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова за отпадане на тавана за обезщетения на бизнеса поради скъпия ток беше отхвърлено от болшинството.

Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на 100 от разликата сред прогнозната пазарна цена заложена от КЕВР, която е в размер на към 190 лева за мегаватчас.

Сега работи сходна скица на държавното управление за отплата, само че тя нейният предел е 240 лева за мегавачас. В началото на годината бизнесът уточни, че тя е незадоволителна поради достигнати стойности на електрическа енергия на борсата от 820 лева за мегаватчас. Така биха останали дейно за заплащане невъзможните над 500 лв. за мегаватчас.

От началото на годината цените на електроенегията се " поуспокоиха " и се движат в диапазона 300-400 лева, като има и дни с по-ниски стойности.

Т.е при при примерна цена от 350 лева на мегаватчас бизнесът би получил отплата в размер на 160 лева. защото таванът няма да е доближат.

Вчера по време на онлайн среща межди премиера Кирил Петков и представители на работодателските организации бе взето решение таванът на обезщетения да се усили с 10 лева до 250 лева Там бе контрактувано при бъдещи разтърсвания още веднъж да се преразгледат механизмите за поддръжка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР