Искане да плащаме руския газ в рубли не е постъпвало

...
Искане да плащаме руския газ в рубли не е постъпвало
Коментари Харесай

Николов: Русия не е искала официално от България да плащаме газа в рубли


Искане да плащаме съветския газ в рубли не е постъпвало в енергийно министерство, БЕХ, „ Булгаргаз “ или „ Булгартрансгаз “. Това съобщи в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ министърът на енергетиката.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3327
Въпреки това, той изясни, че България ще се съобрази с решението на Европейския съюз настояването на Путин да не бъде зачетено. Николов изясни, че не престават диалозите за газови доставки с Египет, Либия, Съединени американски щати, Гърция, Турция и Азербайджан.

„ Това не са решения, които могат да се случат от на следващия ден “, акцентира, обаче, той.

„ Плащанията би следвало да останат или в евро, или в контракти. Не сме се подчинили на настояването на Путин. Ако това заплашва доставките, естествено, че ще се търсят решения, с цел да не се застрашат доставките. Основната функционалност на „ Булгаргаз “ е да не стопира доставките на природен газ. Основното за жителите на България е да не са на студено, по тази причина би трябвало да има природен газ и да се съблюдават връзките сред двата контрагента “, разяснява Николов.

Министърът не отговори на въпроса каква е била сметката му за отопление за февруари, само че уточни, че е към „ Топлофикация “.

„ Не мисля, че има смяна, най-много поради мораториума. Следя дали има съществени отклонения в сметките ми “, разяснява още той.

изясни, че след рухването на мораториума, цената за бита ще остане контролирана и ще се реши от КЕВР.

„ Какво решение ще вземат, е тяхно право. Няма причина да се чака покачване на цената на тока за битовите консуматори. Цената на природния газ от 1 април зависи от динамичността на пазара. Към днешна дата нужното нарастване е доста по-ниско от 60%. Това ще го заяви „ Булгаргаз “, цените се трансформират. Няма да дам подвеждаща информация “, уточни министърът.

Според него има нередности и необясними обстоятелства при строителството на „ Турски поток “ в частта му на наша територия. По думите му може да се приказва за корупция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР