Искаме заедно да работим за това дървата от гората да

...
Искаме заедно да работим за това дървата от гората да
Коментари Харесай

Заместник-министър Чамбов: Заедно ще работим с цел дървата от гората да достигнат до местното население

„ Искаме дружно да работим за това дървата от гората да доближат до локалното население. За да подсигуряваме по-голямо успокоение у хората, стартира и откриване на държавни хранилища. Снабдяването би трябвало да се прави занапред, то да е ритмично, с цел да се задоволяват потребностите “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов на работна среща с представители на държавните горски и ловни стопанства, браншови организации и бизнеса в Благоевград. В полемиката участваха още инж. Дамян Дамянов, шеф на Югозападно държавно дружество, Кирил Стоев, регионален шеф на Перник и Любомир Терзийски, заместник-областен шеф на Кюстендил.

Земеделският заместник-министър разяснява, че това е първата сходна среща и такива ще се проведат в цялата страна. „ Искаме да сме наясно каква е настоящата обстановка в държавните предприятия и ще сътрудничим за решаването на всеки зародил проблем “, посочи той.

„ Апелирам да се изготвят писма към кметовете и да се организират срещи, с цел да се провежда снабдяването “, уточни инж. Чамбов. Той разясни, че се получават сигнали за спекулации със описите за разпределяне на дърва, които изготвят локалните управляващи, като в тях се включват хора, които от години не живеят в страната, а дървесината се продава на дървопреработващи предприятия. „ Това е нелегално и няма да бъде толерирано, а контролът ще е праволинеен. Реални хора, действителни размери, достигащи до хората “, акцентира заместник-министърът. Той съобщи, че в случай че бъдат открити нарушавания, ще бъдат налагани наказания.

Ресорният заместник-министър разясни, че локалното население и предприятията не би трябвало да се конкурират, а дървесина би трябвало да има за всички. Работим по този начин, че да не остане недобита дървесина, осведоми той.

Относно работата на Югозападно държавно дружество, инж. Чамбов обясни, че сега сдружението добива повече дървесина от предходната година и няма да бъде позволено добиването на по-малко суровина от плануваното.

„ В област Перник максимален проблем е неналичието на склад, който да подсигурява сигурност на хората “, изясни Кирил Стоев. Той посочи, че немалка част от популацията се отоплява на дърва и добави, че ще спомага за превъзмогването на компликациите.

Относно област Кюстендил, господин Терзийския уточни, че дърва за региона има и популацията ще е подсигурено.

Представителите на бизнеса обясниха, че те чакат през есента да има засилено търсене, като растеж се чака поради повишение на цената на главните енергоносители. Земеделският заместник-министър добави, че и прогнозите на министерството са такива, по тази причина би трябвало и своевременна подготовка и организация. По думите му обстановката на пазара е напрегната, както поради цените, по този начин и поради обстановката в Украйна, което тласка и хората, и предприятията към нараснало търсене и прилагане на дървесина.

Тема на диалозите бяха и електроните търгове, като от някои представителите на бизнеса беше изразено мнение, че по този метод изкуствено се завишават стойностите. „ Не целим нарастване на цените, само че провеждането на електронни търгове ще продължи като най-прозрачния метод за продажба на дървесина “, сподели инж. Чамбов.

Браншът повдигна въпроси и за нормативната база, регулираща активността на бранша, както и за осъществяването на преходните обекти за прилагане на дървесина.

„ Предстои провеждането на Национален съвет по горите, заяви заместник-министър Чамбов “. Той посочи, че на него ще бъде показан за разискване пакет от ограничения за възстановяване на работата в горския бранш, като част от тях са ориентирани към повишение на прозрачността и публичността на процедурите за прилагане на дървесина.

По време на работната аудиенция в Благоевград заместник-министър Чамбов посети и самостоятелен от Държавно горско стопанство Благоевград склад за продажба на дърва за огрев за популацията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР