Искаме правна помощ от Турция в разследването за смъртта на

...
Искаме правна помощ от Турция в разследването за смъртта на
Коментари Харесай

Излъгаха ли ни за убиеца на полицай Петър Бъчваров - турската Конституция забранява екстрадициите

Искаме правна помощ от Турция в следствието за гибелта на българския граничен служител на реда

България чака от управляващите в Турция отговор на молбата за правна помощ за изясняване на гибелта на сержант Петър Бъчваров, който бе погубен на 7 ноември т.г.-навръх професионалния празник на Министерство на вътрешните работи, до момента в който извършва наряд по защита на границата. Информацията заяви пред Дарик Дойчин Дойчев, областен прокурор на Ямбол.

Следственият опит, осъществен от следователи от Ямбол и специалисти от отдел „ Криминалистика “ към Националната следствена работа (НСлС) откри, че граничният служител на реда е убит с фронтално с гладкоцевно оръжие от турската страна на пограничната ограда край село Голям Дервент, община Елхово, а при откриването на стрелбата се е намирал покрай открит отвор в телената ограда. Още на 8 ноември беше оповестено, че за закононарушението са арестувани двама братя-турски жители, като по-късно съдът в Одрин освободи  единия от тях. Другият обаче остава в ареста.





Крайъгълният камък в следствието ще са данните, които чакаме от управляващите в Турция, споделя прокурор Дойчин Дойчев. Молбата за правна помощ е изпратена до Анкара, директно след случая. В нея са посочени няколко групи съответни въпроси, свързани с хода на следствените дейности, а с оглед и на спецификата, че обвинените са непознати жители, и определяне на самоличността, възрастта, правосъдното им минало и прочие

По думите на прокурор Дойчев, процесуалните начини за събиране на данни, които да имат доказателствена тежест в съда се разграничават от мненията в медиите и се базират на ред, предписан сред двете страни в двустранния контракт за правна помощ сред България и Турция.

Към момента на наша територия са осъществени редица процесуални дейности, включително и няколко следствени опита, като напълно скоро се чакат и резултатите от балистичната и съдебно-медицинската експертиза. Очаква се отговора на Турция. Той ще дефинира и по-нататъшните дейности на управляващите у нас, в това число за вероятно искане за екстрадиция на арестувания. Тази опция разяснява директно след случая в Елхово и вътрешният министър Иван Демерджиев, въпреки източници от правосъдната система да показаха скетпицизъм по отношение на вероятността турският жител да бъде изправен пред български съд. Причината-  някои структурни ограничавания, и по-специално заложеният в Конституцията избор на Турция - да не позволява екстрадиция на жителите си.

В този случай, ще се наложи  процесът против подсъдимия у нас да се води задочно.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР