Искаме пълна демобилизация. Цивилните не трябва да участват в бойните

...
Искаме пълна демобилизация. Цивилните не трябва да участват в бойните
Коментари Харесай

Путин излъга, че цивилни няма да воюват. Дали лъже и защо сме в ...

" Искаме цялостна демобилизация. Цивилните не би трябвало да вземат участие в бойните дейности ", споделя една от дамите при започване на деветминутното послание този месец. " Ние сме доста и броят ни единствено ще пораства ".

 

Жената е Мария Андреева, на 34 години, и е един от неофициалните водачи на, което набира скорост в Русия през последните няколко седмици.

 

Те са съпруги и майки на някои от 300-те хиляди съветски мъже, които бяха призовани през септември 2022 година, в сериозен за Кремъл интервал, когато трябваше да укрепи числеността на войските си, откакто Украйна си върна обширни територии в южната и северната част на страната.

Повече от година по-късно, когато техните близки към момента са на бойното поле, доста дами провеждат обществени митинги и пишат отворени писма, в които слагат под въпрос формалния роман, че мобилизираните войски са нужни във войната на Русия в Украйна.

 

" Защо нашите мъже, които водят кротичък живот, би трябвало да отиват в Украйна? ", споделя Андреева, която живее в Москва. " Ако нашето държавно управление реши да нападне по-малка страна, дано армията се бие, само че да остави нашите мъже намира ".

Андреева споделя, че придвижването е зародило през септември, откакто Андрей Картаполов, ръководител на парламентарната комисия по защита, е декларирал пред пресата, че няма да има ротация на войските в Украйна и те ще се върнат вкъщи след приключването на специфичната военна интервенция.

Русия има история на митинги, водени от дами по време на война. По време на първата чеченска война през 1994 година съпруги и майки оглавиха антивоенно придвижване, което оказа помощ да се обърне публичното мнение против спора и изигра роля за решението на Кремъл да приключи бойните дейности.

Жените бяха проведени в добре ръководени групи като Комитета на войнишките майки на Русия (КВМ), който имаше стотици районни центрове в цялата страна, и, което е от решаващо значение, посланието им беше излъчено по съветската телевизия по време, когато медиите не бяха изцяло подчинени на страната.

Откакто Путин пристигна на власт през 1999 година обаче, съветските управляващи подхващат систематични стъпки за очистване на гражданските придвижвания , като в същото време завземат самостоятелни медии, които биха могли да им дадат естрада.

След пълномащабното навлизане в Украйна Кремъл стигна още по-далеч, като на процедура криминализира всички антивоенни гласове и наложи строги санкции на елементарните руснаци даже за дребни прояви на цивилен митинг против нашествието.

Андреева поддържа връзка с други съпруги, сестри и майки на солидери в Telegram - една от последните платформи, които одобряват самостоятелни гласове. По-голямата част от работата им се координира в канала " Пътят към дома ", който е събрал повече от 35 000 членове, откогато е основан през септември. Тя споделя, че не се опасява, тъй като ѝ е писнало.

 

" Каналът е мястото, където се събираме и обсъждаме идващите си ходове ", споделя Наталия, здравна сестра от дребен град покрай Саратов в Южна Русия. " Осъзнаваш, че има доста повече от вас, които желаят тази война да завърши ".

Справянето с придвижването е внимателен въпрос за Кремъл, споделя Андрей Колесников, старши теоретичен помощник в Центъра " Карнеги Русия - Евразия ", основан в Москва. " Тези съпруги и майки не са част от обичайното демократично и градско антикремълско придвижване. Много от тях произлизат от главната база за поддръжка на Путин ".

Колесников споделя, че Кремъл може би се тормози, че в случай че притисне прекомерно мощно групата, това може да предизвика по-широка реакция от страна на обществото.

Досега управляващите са се отказали да вкарват дамите в пандиза или да ги тормозят, като вместо това са наредили на държавните медии да пренебрегват молбите им, а също по този начин са отхвърлили настояванията им за издаване на позволения за манифестации в цялата страна.

 

В опит да се оправи с надигащия се яд, Путин по-рано беседва с майките на бойците, които се борят в Украйна, на деликатно проведена среща. Разследване на " The Guardian " сподели, че дамите, които са седели с Путин, са били част от селекциониран екип от майки на бойци, свързани с управляващите.

Андреева, която отхвърли срещата с Путин като " политическо шоу ", споделя, че на някои от по-силните гласове в нейната група са били препоръчани пари в подмяна на безмълвие. " Никакво количество рубли не може да върне брачна половинка ви ", споделя тя.

Сравнително меката реакция на Кремъл може частично да се изясни с метода, по който дамите в началото се нареждат. Първоначално членовете на групата " Пътят към дома " споделят, че не се опълчват на войната и не подлагат на критика Путин. " Ние не сме заинтригувани да разклащаме лодката и да дестабилизираме политическата обстановка ", се споделя в манифеста на групата.

Но защото настояванията им бяха подценени, езикът им се ожесточи. " Ние сме предадени и унищожени от нашите лични ", се споделя в едно от последните писма на групата.

В същото изказване дамите слагат под подозрение политиката на Кремъл, който освобождава наказани убийци и изнасилвачи от пандиза след шестмесечни боеве в Украйна. " Нашият президент сигурно има възприятие за комизъм ", споделя язвително групата.

 

А когато Путин не загатна опцията за демобилизация по време на телевизионното си послание в края на годината, дамите от групата написаха, че той работи " в нормалния си жанр: театрално, подло и плахо ".

 

Андреева споделя, че в границите на придвижването е имало доста разнообразни възгледи за сраженията в Украйна, само че защото управляващите са пренебрегнали настояванията им, някои са трансформирали усещанията си за спора.

" Някои към момента имат вяра на държавната агитация. Но мнозина трансформират мнението си за специфичната военна интервенция ", споделя тя и прибавя, че няма да гласоподава за Путин на президентските избори следващата година.

 

Наталия споделя, че лекуването на брачна половинка ѝ я е предиздвикало да сложи под въпрос формалния роман на Кремъл за войната в Украйна. " Путин първо ни излъга, че в никакъв случай няма да се наложи да водят война цивилни ", споделя тя. " Започваш да си мислиш: дали той лъже и за това за какво сме в Украйна? ".

 

За Андреева и други съпруги и майки неравнопоставеността във връзка с тежестта на войната е друго недоволство, като доста от тях споделят, че се усещат подценени освен от Кремъл, само че и от обществото като цяло.

 

От началото на войната руснаците значително са приели форма на бягство от него, като изследванията на публичното мнение демонстрират, че множеството хора избират да не мислят и да не наблюдават събитията на бойното поле.

Кристина, от Владивосток, споделя: " Страната се приготвя за празниците. Всички пазарят дарове и ядат хайвер, а ние живеем в пъкъла, притеснявайки се за съпрузите си ".

Тежкото състояние на групата разкрива някои от сложните разновидности, пред които е изправено съветското управление с наближаването на втората годишнина от войната.

Нова готовност би разрешила ротация на войските, която би могла да върне доста от мъжете вкъщи, само че изследванията на публичното мнение непрекъснато демонстрират, че една нова готовност би била извънредно непопулярна - и би могла да провокира сходна вълна от паника и безпокойствие, каквато се наблюдаваше предходната година, когато призоваването докара до най-големия спад в рейтинга на Путин от първото му идване на власт.

Колесников споделя: " По време на последната готовност Кремъл наруши неписания публичен контракт с руснаците: Вие ни позволявате да се бием в Украйна, а в подмяна ние не се месим в персоналния ви живот ".

Наблюдателите споделят, че е прекомерно рано да се оцени въздействието на придвижването на съветските дами върху режима, който има дълга история на сполучливо угнетяване на противоположните гласове.

 

Гневът им обаче акцентира част от паниката, която някои хора в страната изпитват във връзка с спора, и накърнява визията на Путин за общество, обединено към военните старания.

 

Андреева е твърдо решена да продължи митингите си, даже в случай че те могат да я вкарат в пандиза. " Омръзна ни да бъдем положителни девойки. Това не ни е довело до на никое място ".

 

Публикация на Пьотр Зауер в. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР