Искаме много ясно да бъдем разбрани: Това е нашият последен

...
Искаме много ясно да бъдем разбрани: Това е нашият последен
Коментари Харесай

Хората от Лозен заплашиха, че това е последният им мирен протест


Искаме доста ясно да бъдем разбрани: Това е нашият финален кротичък митинг против сечта в Лозенската планина.

Това предизвестие насочиха участниците в днешния митинг пред кметството в село Лозен, край София. На площада пред кметството се събраха няколкостотин души.

Те одобриха декларация с искане за 10-годишна възбрана за осъществяване на сеч в Лозенската планина, с изключение на на заболели дървета . " Незабавни дейности за справяне на казуса с корояда и възобновяване на разрушените горски пътища и чешми ", се споделя още в декларацията на лозенчани.

От Комитета за отбрана на Лозенска планина, който е подсилен от всички неправителствени организации в селото подчертаха, че на горските стопанства " не им пука за ориста на гората, а техните шефове се возят с джипове за по 200 000 евро с четири деветки в регистрационните им номера, като мутри ".

" Ние би трябвало да решаваме, а не някой от югозападното горско стопанство за ориста на Лозенската планина. Ние носим отговорност за тази планина и нейната гора. Това е последно предизвестие... Ако не бъдем чути, ще блокираме главните пътни артерии в близост. Както знаете тук бе поканен да пристигна и министър, само че нещо не го виждаме ", сподели един от говорещите на трибуната. Той изрази възмущението си от " поголовната сеч и лъжата, че ставало въпрос за санитарна сеч ". " Тук санитарна сеч няма. Това просто не е истина ", сподели той.

Исканията на Комитета за отбрана на Лозенска планина единомислещо бяха признати на общоселско заседание. " Лозен от дълго време загуби доверието си в контролните органи. Грозни сечища, разрушени пътища, пресъхнали чешми. Не желаем повече това в Лозенската планина, без значение дали официално е законно, или не. Лозенската планина е посещавана от хиляди туристи годишно. С множеството си екопътеки, манастири, параклиси, чешми и зони за отдих тя е доста по-ценна като туристическа дестинация, в сравнение с като източник на дървен материал. Тя е дребна планина и не можем да си позволим да я сечем повече ", декларират от Комитета, съобщи БГНЕС.
Лозен е най-голямото село в България, а лозенци станаха известни предходната година с митингите си против построяването на кариери за инертни материали над селото. Протести, довели до невиждана анулация на решение на Министерски съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР