Искаме изслушване на премиера Борисов да бъде първа точка в

...
Искаме изслушване на премиера Борисов да бъде първа точка в
Коментари Харесай

БСП иска спиране на сделката за ЧЕЗ

Искаме чуване на премиера Борисов да бъде първа точка в Народното събрание на следващия ден, съобщи на конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Искаме анкетна комисия в Народното събрание, която да обясни всички условия към договорката с ЧЕЗ. Смятаме, че политическата отговорност е персонална на премиера Бойко Борисов , добави Нинова.

Досието по приватизацията на ЧЕЗ отпътува за прокуратурата, съобщи още Нинова. Тя показа и позицията на Българска социалистическа партия, която е изрично срещу тази договорка, която Нинова дефинира като неразбираема и подмолна. „ Не се знае кой е крайният покупател, не се знае кой финансира договорката и какво ще е бъдещето на сдружението. Правителството на Борисов принася в жертва 3 млн. българи, които са клиенти на сдружението “, безапелационна е Нинова, представена от БГНЕС.

„ Искаме прекъсване на договорката посредством всички законови механизми. При разкриване на нова процедура нашата позиция е, че страната би трябвало да взе участие наедно с други купувачи на пазарен принцип, а не да се национализирана. Това няма да бъде казус за държавното управление на Борисов. Подобни държавни сдружения има и в Европа”, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова посочи, че в 11.00 часа в четвъртък има среща с чешкия дипломат, на който ще връчи писмо с въпроси към чешкото държавно управление. Към останалите въпроси Българска социалистическа партия ще попита посланика какви гаранции са дадени за договорката пред чешката страна, кои банки или офшорни компании ще правят заплащането и правилен ли е слухът, че заплащането към този момент е осъществено в петък.

Нинова цитира още някои обстоятелства от досието по приватизацията на ЧЕЗ, като да вземем за пример, че 67% се приватизират от Симеон Сакскобургготски, а не от Българска социалистическа партия. Тогава Министерски съвет приема и Стратегия от приватизацията на ЧЕЗ, в която е записано, че 33% се резервират, с цел да може страната да има опция за надзор и контрол над активността на сдружението.

„ Питам господин Борисов, нарушил ли е тактиката за приватизация като продаде остатъчния 33-процентен дял? Нарушил ли е държавният интерес, когато през 2011 година той продаде 33 %. При какви услови е продаден? Има ли в договорите за продажба на ЧЕЗ изискване, че купувачът ЧЕЗ, в случай че тръгне някой ден да си продава акциите би трябвало да уведоми документално, авансово, с прецизен период – продавача – т.е. българската страна “, запита Нинова.

Тя съобщи, че изказванието на Борисов, че не знае за тази продажба или е погрешно, или ЧЕЗ не са си изпълнили изискванията по контракта да уведомят авансово и документално българската страна, че ще продават.

„ Ние считаме, че Бойко Борисов е знаел и че е в основата на тази договорка. Изпълнявайки желанието на ГЕРБ да ревизираме прехода, да забележим кой какво е правил, кой по какъв начин е нарушил публичния интерес и да има правдивост към българския народ “, разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

Според нея Гинка Върбакова е подставено лице и някой различен стои зад договорката.

Във връзка с възможен КСНС, Нинова счита, че може би е добре, първо да бъде изслушан министър председателят, както и да свърши работата си анкетна комисия и едвам тогава да се привиква КСНС с обстоятелства и точна информация.

Корнелия Нинова съобщи още, че оставката на енергийният министър е бил под паника ход, с цел да се избави ситуацията. „ Поредният изгорял бушон, с който смятаха, че нещата ще приключат. Не, няма да приключат. Фактът, че толкоз се отсрочва изборът на нов министър, значи, че са в суматоха, нямат подготвеност и претенденти и чуваме, че лобита в ГЕРБ се борят кой да овладее енергетиката. Поредното доказателство за несръчност в бранш енергетика “, добави ръководителят на Българска социалистическа партия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР