Искаме историята да се превърне в страст за младите, обсебени

...
Искаме историята да се превърне в страст за младите, обсебени
Коментари Харесай

Индже на Йовков проговаря от аудио комикс

Искаме историята да се трансформира в пристрастеност за младите, захласнати от обществените мрежи, споделят основателите от съдружие „ Хайдути “



Може ли българската история още веднъж да се трансформира в пристрастеност за подрастващото потомство? Възможно ли е предишното ни, разказано в хиляди страници, да го заинтригува и да го накара да се откъсне от обществените мрежи, с цел да получи задълбочени знания? Отговорът е „ Да! “, а сполучливата формула по какъв начин да се случи това е на родолюбците от Сдружение „ Хайдути “ в Пловдив.

Те основават аудио комикс, който ще съживи именития Индже челник и ще пресъздаде по реален метод едноименния роман на класика Йордан Йовков. За задачата е събран екип от експерти, който твори с цялостна пара. Художник на илюстрациите е Димитър Петров, монтажист - Пейо Иванов, а Индже ще проговори с гласа на емблематичния Златко Павлов. Трейлърът на аудио комикса ще бъде подготвен през февруари, а цялото издание ще забележим напролет. То ще бъде публикувано във видеоплатформата YouTube и ще бъде налично за всички когато и да е, от всеки завършек на България и света. Идеята е по-късно комиксът да излезе и в типичен книжен вид.

Идеята за аудио комикс се ражда напълно непринудено, предизвикана от пристрастеността към българската история. Основен претекст е запазването на българщината и запознаването на младите с величието на предишното ни като народ. „ Решихме формата да е аудио комикс, тъй като е съвременно средство - по този начин извънредно бързо ще стигне до доста хора, до младите, а и не е правено до момента. Веднага се заехме да търсим верните хора за реализиране на този план. От самото начало знаехме кой ще е гласът - Златко Павлов. Трудно беше да намерим художник. Срещнахме се с Димитър, той прегърна концепцията. След това се събрахме всички като екип, обсъдихме какво ще вършим малко по малко. Решихме първо да създадем филмов откъс със 7 подиуми. Завършеният напълно план ще се състои от към 50 илюстрации “, описа пред „ Марица “ Данаил, който е ръководител на Сдружение „ Хайдути “.



Той показа, че патриотичната самодейност никак не се изчерпва до аудио комикса и облика на Индже челник. „ Ще възстановим като илюстрации облиците на доста хайдути, които нямат фотоси или портрети. Ще създадем една поредност, като включим да вземем за пример Ангел челник, Делю челник, Вълчан челник и така нататък Нищо няма за тях. Ние ще пресъздадем облиците им, като ще се стремим да са 100 % достоверни - достоверни за епохата, с оръжията, с накитите, с всичко, което е било особено в интервала 18-19. век, тъй като там ни е силата и това изследваме. След това мислим да ги дадем гратис в учебните заведения и децата да си ги рисуват. Искаме да ги запалителен на тази тематика, да видят и знаят по какъв начин са изглеждали в действителност, по какъв начин са били въоръжени. В момента младите са заобиколени от нестихваща бутафория в обществените мрежи, а реконструкторите и художниците украсяват тези облици по собствен усет. Става един немислим кич и нищо не е това, което в действителност е било в реалност. Ние желаеме и държим да е реалистично и правдиво “, изясни Данаил, който е главен основател на плана и исторически съветник.

Художникът Димитър Петров:

„ Много постоянно, когато се твори нещо, обвързвано с историята, хората залитат. Затова е доста значимо, преди да се захванеш с нещо сходно, да си направиш задълбочено изследване, а не да правиш фантасмагории. Данаил е исторически съветник - доста са значими детайлите, с цел да бъде построен реален облик - какво е било облеклото, какви са били оръжията, в коя област на България и кога на годината се развива действието. Реализъм и достоверност, само че с съвременен прочит - това е концепцията. Много по-вероятно е да запалиш младеж да гледа видео в YouTube, в сравнение с да го накараш да отвори книгата на Йовков на книжен притежател и да прочете самия роман да вземем за пример. Сега е ерата на бързата връзка, всеки няма време, всеки единствено скролва, задържа си вниманието няколко секунди и продължава, гледа клипчета едно след друго и по този начин бързо попива. С този аудио комикс ще върви самия роман като текст, като ще бъде синхронизиран с илюстрациите. Има доста съставни елементи. Аз давам отговор напълно единствено за рисуването. Има монтажист-оператор, който ще инсталира цялото това нещо да е хармонично. Ще инсталира гласа, ще върви музика като декор, ще има динамичност “, описа художникът на илюстрациите. „ Убеден съм, че в този момент доста малко от младежите биха прочели Йовков. Но в случай че го направиш по този начин - поднесено в съвременна форма, като в същото време не губи достоверност, по този начин ще се стигне доста необятна публика и ще добие известност “, счита Димитър.

Гласът Златко Павлов:

„ Аз одобрявам това предизвикателство на 100%, тъй като Йордан Йовков е един. Второ, Индже е роман, който инцидентно или не, бях дете, когато ми го прочетоха, и е останал вечно запечатан в съзнанието ми. Другото, което ме накара да приема безусловно и драговолно това начинание, е духовният ми събрат Данаил. Когато сме с него и още няколко съидейници, има страст, има възторг и нещата се получават. Тази сила, която те имат, ми дава вяра, че българският дух ще е постоянно жив. Колкото до този артикул, това което считаме и ще стане, то е адресирано и към всички българи, за какво не и към всички хора. Перото на Йовков е общочовешко. Той е един от международните писатели, един от моите обичани български писатели. Знам, че ще стане нещо, което ще набира лавинообразно скорост и ще стигне до доста хора. Мисията е да запазим българското и да оставим някаква диря след себе си. Когато се вършат такива неща, те се вършат безкористно. Професионално не мога да кажа, че Индже е елементарен за правене, само че когато се потопиш в описа и има добра техника за записване, нещата се получават бързо, елементарно и на драго сърце “, показа Златко Павлов.

От патриотичното съдружие са в подготвеност да показват аудио комикса в учебните заведения. Готови са също да дават илюстрациите, в случай че някой реши да ги употребява в книга с творчеството на Йордан Йовков. „ Това, което вършим, ще остане след нас. След време някой ще каже „ Браво! Тези хора са се заровили, постарали са се, създали са нещо същинско и скъпо за поколенията “, уточни ръководителят на сдружението.



Великият челник

Индже е роден в Сливенско и е изпратен в Цариград за еничарин дружно с други български деца, събрани за „ девширме “ (кръвен налог - събиране на християнски момчета за еничарския корпус). Той обаче убива своя турски боен началник, прави лична хайдушка тайфа и взема под своя протекция селата в Странджа и Сакар.

Преданията сочат, че през 1806 година Индже отпътува за Молдова, където служи в армията на молдoвските князе. През 1821 година взе участие във въстанието в Дунавските княжества като хилядник, дружно с байрактаря си Кара Кольо. До финален мирис Индже брани българското. Смята се, че намира гибелта си през 1821 година в борба при Скулени, на река Прут, сражaвайки се с турците.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР