Искаме искаме 20% увеличение на заплатите в общинските болници, 25%

...
Искаме искаме 20% увеличение на заплатите в общинските болници, 25%
Коментари Харесай

Валери Апостолов, КТ „Подкрепа“: Здравеопазването ни е пред катастрофа

Искаме желаеме 20% нарастване на заплатите в общинските лечебни заведения, 25% в държавните лечебни заведения и 30% – в университетските лечебни заведения. Това съобщи в ефира на NOVA NEWS доцент Валери Апостолов, конфедерален секретар към КТ „ Подкрепа “.

Той уточни, че на 27 май следва среща сред здравното министерство, НЗОК, Съюза на българските лекари и синдикатите, на които да се обсъдят параметрите на новия групов трудов контракт в опазването на здравето.

По думите му един доктор в общинска болница взима към 2000 лв., което е извънредно незадоволително.

Ако продължим в този дух, най-после ще останем без лекари в общинските лечебни заведения. Политиката в опазването на здравето и образованието е неверна. Искаме да има спор, на който да обсъдим модела на финансиране и в опазването на здравето, и в образованието, разяснява доцент Апостолов.

Той акцентира също по този начин, че е значимо да има тласък за лекарите и медицинските сестри, с цел да остават на работа в лечебните заведения и дефинира като „ тъпо “ медицински сестри да стават продавач-консултанти в супермаркет поради по-високото възнаграждение.

Недофинансирането на лечебните заведения е продължителен проблем и е от няколко години. Дебатът би трябвало да стартира с цената на клиничните пътеки и по какъв начин бяха избрани преди години. Здравеопазването е пред злополука – след няколко години ще сме на ръба на рецесия, би трябвало незабавно да се направи нещо, прикани още доцент Апостолов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР