Искаме или не, лятото си отива. За това се готвят

...
Искаме или не, лятото си отива. За това се готвят
Коментари Харесай

Сбогом дългокраки! Щъркелите се готвят за дълъг път СНИМКИ

Искаме или не, лятото си отива. За това се готвят и щъркелите, които към този момент се събирит на ята, готвейки се да отлетят към топлите страни.

Цяло поле, което е изпълнено с красивите птици, бе снимано край Добрич. Красивата панорама споделиха на страницата на Българско сдружение за отбрана на птиците. Граждани споделиха и други красиви фрагменти на птиците. Техният полет бе сниман край Варна и Бургас.

Всяка година към 400 000 щъркели напущат гнездата си и се насочат на път. Отлитат на юг, с цел да прекарат на топло зимата. Такъв е законът на природата. Той е отредил птиците да прелитат всяка година по два пъти разстояние от 5 000 км от Европа до Африка. Това е невидимата въздушна автомагистрала Виа Понтика. Част от него минава през нашето черноморско крайбрежие - от устието на Дунава, през нос Калиакра, Бургаският залив, устието на Камчия и Ропотамо и най-после през Босфора в посока Африка.

Още на:
Благодариние на textove.com
Този маршрут следват всички бели щъркели, розов пеликан, както и извънредно редките типове царски орел, египетски и белоглав лешояд. Щъркелите нормално се събират на големи ята, като на избрани места по нашето крайбрежие кацат, с цел да си починат и съберат сили. Един от пунктовете по Виа Понтика, където мигриращите птици обичайно стопират да почиват, а някои по-стари и заболели остават да зимуват и гнездят, е Бургаският залив.

Белите щъркели стартират да се събират още в средата на месец август и към края му отлитат. Интересното е, че родените през годината у нас млади щъркели изхвърчат последни в обособени ята, предвождани от възрастен лидер. Обикновено всички птици летят денем към 8 часа, а през нощта си почиват.

Ежегодните миграции, водещи до изгубването на птиците в края на лятото и повторната им поява след края на студената зима са причина за възникването на голям брой легенди и митове.

Щъркелът е птицата, която за българите символизира идването на пролетта. А отлитането й е сигурен знак за настъпването на по-хладни дни и завършек на лятото.

Смята се, че птицата е знак на здраве и дългоденствие. В националните вярвания и суеверия щъркелът участва непроменяемо. Най-известните се отнасят до положението на първия щъркел, който видиш през годината, и до това какво ще ти се случи, в случай че навредиш на щъркел. За първото - с цел да ти е щастлива годината, първият забелязан щъркел би трябвало да лети. Второто - в случай че навредиш на тази птица - чакат те огромни несгоди.

Освен Виа Понтика, през България минава и още една въздушна автомагистрала на прелетните птици: Виа Аристотелис или Задбалканския път, през долината на река Струма, Софийското поле и Искърското дефиле.









Снимки: Българско сдружение за отбрана на птиците BirdLife Bulgaria, Фейсбук
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР