Искаме Дунава да остане важен транспортен коридор между Запада и

...
Искаме Дунава да остане важен транспортен коридор между Запада и
Коментари Харесай

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила: Искаме Дунава да остане транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа

Искаме Дунава да остане значим транспортен кулоар сред Запада и Изтока на Европа. Това сподели на конференция министър председателят на Румъния Виорика Дънчила след четиристранната среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция Евксиноград във Варна.

„ Днешната среща е добър мотив за продължението на разговора сред нас що се отнася до районното съдействие, като изхождаме от общите ползи за обезпечаване на стабилността и просперитета в района. Това са доста значими цели в геополитическата обстановка на района. Уверих в уговорката, който поема Румъния във връзка с все по-голямата съгласуваност в региона на Балканите, която да разреши и един дълготраен напредък в района “, съобщи Дънчила.

По думите ѝ в това отношение на своите събеседници е показала позицията на Румъния, която е изразила и на срещата на високо ниво в нейната страна. „ Подчертах, че за Румъния кохезионната политика е и ще остане основната за вложения в Европейски Съюз, като ще способства доста за уравновесеното развиване на района. Засегнахме въпроси за задълбочаването на съдействието във връзка с Дунавската тактика. Следващата седмица ще организираме в Букурещ народен конгрес, на който ще приказваме за задълбочаването на тази тактика, на свързаността, на кохезията сред страните и за районното и териториално развиване на района. Бихме желали Дунава да остане значим транспортен кулоар сред Запада и Изтока на Европа. по тази причина считаме, че е доста значимо да създадем една удобна среда, в която да развиваме тази тактика в границите на цяла година “, добави тя.

По думите ѝ е била подчертана и нуждата да се работи повече за енергийната сигурност на Европа. „ Установихме своите общи позиции сред Румъния и България на тематики от европейски интерес, както и във връзка с двустранното ни съдействие “, сподели още тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР