Искаме да вкараме нова култура в политиката, в която се

Искаме да вкараме нова култура в политиката, в която се ...

Кирил Петков: Искаме да вкараме нова култура в политиката


Искаме да вкараме нова култура в политиката, в която се говори за принципи и действия, а не за маркетинг и брандове на партии. Това коментира пред БНР бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков и един от лидерите на новата политическа формация "Промяната продължава" (ПП).

Той беше категоричен, че са готови на разговори с всички политически сили, включително ДПС и ГЕРБ, макар и да имат "ужасно тежки изисквания" към тях.Още по темата

"ГЕРБ трябва да се отрекат от всичките огромни кражби, които са се случвали през изминалите години", коментира Петков. Той визира ин хаус поръчките, както и нарушенията в Българската банка за развитие (ББР) и други практики, които са прилагали бившите управляващи.

По отношение на ДПС изискването е да кажат, че "Пеевски не случайно е сложен в списъка "Магнитски" и ние се отричаме от всичко, което е направил.

Кирил Петков обясни още, че "Промяната продължава" сама финансира политическата си дейност и избира хората си "човек по човек, за да няма нито един пробиви". Кандидатите се подбират лично от него и Асен Василев, като и двамата трябва дадат одобрението си за даден човек - т.нар. "проверка на четири очи", поясни още той.

Бившият служебен министър отрече коментарите, че тяхната формация е проект на президента Румен Радев, но в ПП подкрепят държавния глава на предстоящите избори, защото той е дал пълната свобода за действие на служебния кабинет. Политическата формация ще представи своите кандидати до края на следващата седмица.

За ПП главната цел е 121 депутати, които мислят в една и съща посока- това означава да бъдат спрени кражбите, сменен главния прокурор, да бъде отворена българската икономика за инвестициите и т.н.

"Искаме да кажем на всички избиратели, че ние не сме тясно партийни. За нас не е от такава важност откъде са тези депутати, които са 121. Ще се радваме ние да сме водещата партия и очакваме това да стане", категоричен беше още Кирил Петков.

Той допълни, че оставащите дни до избори ще бъдат използвани не само за кампания, но и за преговори с другите политически партии, за да се изготвят още преди изборите принципните позиции. Партията ще защитава българските интереси, категоричен беше още Петков.

Той обясни, че позицията на ПП е да не бъдат променяни данъците, защото приходите в хазната са достатъчни, ако бъдат ограничени кражбите. Нито един пенсионер обаче не трябва да има доходи под линията на бедността, категоричен е още бившият министър на икономиката.

От интерес за всички страни на Балканите е да са част от ЕС. Общото население на региона е 65 млн. души, с близки култури и икономики, връзките между държавите са много затруднени. "Дългосрочно, ние Балканите трябва да кажем, че границите трябва да бъдат отворени за търговия", коментира още Кирил Петков и допълни, че българското малцинство в Северна Македония трябва да бъде защитено, преди това да се случи.

Източник: investor.bg