Искаме да укрепим контрола във Фонда на фондовете и да

...
Искаме да укрепим контрола във Фонда на фондовете и да
Коментари Харесай

Министър Пулев призова предприемаческата екосистема да участва в управлението на Фонда на фондовете


Искаме да укрепим контрола във Фонда на фондовете и да подкрепим стабилно промишлеността и стартъпите. Именно по тази причина връщаме Надзорния съвет като двустепенна форма на ръководство във Фонда на фондовете, което стана и с решение на Министерския съвет. Това сподели на среща с представители на екосистемата, Фонда на фондовете и фонд мениджърите министърът на нововъведенията и растежа. В срещата участваха BESCO, Асоциацията на българските банки, BVCA, Endeavor и Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност, оповестиха от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР).

Протягаме ръка към вас да подобрим контрола, разпоредбите, ръководството във Фонда на фондовете по модела на построяването на потенциала и в ББР, и по този начин да укрепим доверието на екосистемата и бизнесмените. Фондът ще ръководи през новия програмен интервал финансови принадлежности за близо 2 милиарда лв., там направихме и одит и тази среща е за да подобрим действието на структурата, добави Пулев.

Министърът акцентира, че във Фонда на фондовете ще се приложи същата процедура по цялостна бистрота и гласност, както в Българската банка на развиване, доколкото МИР е принципал и на двете структури.



Той предложения присъстващите да излъчат собствен представител в ръководството на ФнФ и постави началото на работна група, която да предложи механизъм за по-ефективно ръководство на финансовите запаси. „ Целта е да се откри и вкара нужният баланс за по-ефективното ръководство на европейските средства, тъй че те да поддържат иноваторите, бизнесмените, МСП – бъдещите първенци на страната “, уточни още той.

„ Не разрушавам, а донадграждаме потенциала “, сподели Пулев и добави, че промишлеността има потребност от поддръжка и сходни срещи МИР провежда и със секторите на земеделието, туризма, дребните и междинни предприятия, работодателските организации, роботиката, стартъпите и новаторските компании. „ Предприехме и укрепващи взаимни ограничения за ББР с Фондовата борса, с която създаваме нов инструмент за влизане на ББР на BEAM-пазара “, подсети още Пулев самодейността на МИР от предишния месец за набирането на капитал и посредством този инструмент. По-добрата ликвидност на обществените пазари е един от целите на неправителствените организации, които пазят ползите на бизнесмените, стана ясно още от думите на Пулев.

„ Ние би трябвало да подкрепим бизнесмените в тези сложни времена. Именно по тази причина благодаря на екипа на Главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност и  чиновниците на МИР за одобряването на новата стратегия за конкурентоспособност, по която за компаниите у нас ще има над 3 милиарда лева “, посочи Пулев. Той уточни като отлична работата им и по Плана за възобновяване, по който МИР отвори към този момент втора процедура – за киберсигурност, а по първата – за софтуерна рационализация - аплайваха над 2500 компании за близо 1 милиарда лева „ Към този миг подадените планове оферти за киберсигурност и ИКТ решения (по Плана за възстановяване) са над 840 броя за над 16 млн. лева, а кандидатстването бе отворено преди едвам 4 дни “, акцентира министърът на нововъведенията.

Срещата в МИР през днешния ден беше и по отношение на обстоятелството, че главният запас за финансовите принадлежности на Фонда на фондовете идва от структурните стратегии на Европейски Съюз и най-много от Програма Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията, одобрена от Европейска комисия за България на 3 октомври т.г.

Пулев съобщи ясно, че ще работи в поддръжка на бизнесмените и подсети, че в сегашния мандат МИР създаде и наредбата за Стартъп-визата, която се приготвя от четири години и пет държавни управления, а сегашният Служебен кабинет одобри на 7 октомври т.г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР