„Искаме да привлечем повече млади хора към ценностите, които обединява

...
„Искаме да привлечем повече млади хора към ценностите, които обединява
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Искаме да привлечем повече млади хора към ценностите на класическото изкуство

„ Искаме да притеглим повече младежи към полезностите, които сплотява в себе си класическото изкуство на операта, музиката и балета, с цел да може да възпитаваме от дребни бъдещите им фенове и ценители”. С тези думи кметът на Видин Огнян Ценков анонсира на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция провеждането на летните празници на музиката във Видин, съобщи Агенция „ Фокус”.

Ценков уточни, че това е второ издание на Летните вечери „ Баба Вида” след сполучливото му осъществяване през предходната година, като упоритостта е Видин да се утвърди като непрекъсната фестивална дестинация и с това да се привлекат повече посетители и туристи към културно-историческите забележителности на града.
„ Подбрали сме репертоар, който постоянно провокира екстаз у феновете, само че сме подготвили стратегия и за най-малките, с цел да бъдат и те привлечени към това изкуство”, уточни кметът на Видин. Той акцентира, че в първия ден на програмата включените стратегии от 11 и 12 часа за най-малките „ До ре ми в пелени “, за деца от 1 до 3 години и „ Музичко “, за деца над 3 години са безвъзмездни и са обезпечени като подарък от уредниците и гостите от Русенската опера, които са поканени за присъединяване.
Централно събитие в програмата е операта „ Травиата”, която се показва на 3 август от 21 часа от Държавна опера – Стара Загора. Директорът на операта Огнян Драганов разгласи, че в нея присъединяване ще вземе към този момент утвърдилото се младо сопрано от Косово Беса Лугичи, която е направила своя дебют преди 4 години в Държавната опера в Стара Загора, както и тенорът Ивайло Михайлов.
На 5 август в програмата ще се показват артистите от Държавната опера – Русе с оперетния театър „ Царицата на чардаша “ от Имре Калман, а на 6 август – те ще показват балета „ Спящата хубавица “ от Пьотр Илич Чайковски. Директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев уточни, че тези представления са измежду обичаните на публиката в Русе и на всички места както с прелестните си костюми и сценография, по този начин и с младите гении, на които се дава поле за изява. Директорът на Русенската опера изрази своята благодарност и почитание към Община Видин за поддръжката ѝ към оперното изкуство и напъните за неговото разпространение, като акцентира подготвеност за разширение мащабите на бъдещото съдействие.
Кметът на Видин напомни, че Видин към този момент е академични град и събитието е едно от начинанията за разрастване на самодейностите за привличане на повече младежи в общината. Той уточни, че това е единствено началото и че за в бъдеще фестивалната стратегия ще може да бъде разгърната и целогодишно и да се канят да се причислят и млади очаквания от Консерваторията и оперните сцени в страната и чужбина.
Мирослав Кръстев, шеф на „ Симфониета” – Видин, която ще приглася на участниците във фестивала добави, че към този момент има деклариран висок интерес от публиката във Видин към включените заглавия в програмата и разгласи, че са поканени като посетители на събитието и жителите на прилежащи общини в Сърбия и Румъния, което е една положителна основа за разговор и съгласие.
Фестивалът е плануван да се организира навън – на сцена, построена на площад „ Бдинци “ като трибуните ще могат да поберат 1000 фенове, само че при положение на несъответствуващи климатични условия е готова и сцената в зала „ Фестивална в града.
Билетите за оперната, оперетна и балетна постановки са по 10, 20 и 30 лева, като те могат да се закупят на касите на Симфониетата и на Драматичния спектакъл във Видин, само че и навън на разнообразни места в града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР