Искаме да останем и да работим тук, в България. Но

...
Искаме да останем и да работим тук, в България. Но
Коментари Харесай

Ученици в Силистра към вицепрезидента: Имаме ли бъдеще в България?

„ Искаме да останем и да работим тук, в България. Но по какъв начин да създадем семейство и да се грижим за него със заплата от 500 лева? “ С тези въпроси се обърнаха към вицепрезидента Илияна Йотова зрелостници от Професионална гимназия по стопанско ръководство, администрация и услуги „ Атанас Буров “ в Силистра.

Илияна Йотова уточни, че е нужна волята на страната, която да сътвори съответни политики за по-слабо развитите райони, с цел да бъдат арестувани младежите в тях. „ Необходимо е целево финансиране за тези райони “, уверена е вицепрезидентът.

„ Имаме 4-5 града, в които се концентрира огромна част от популацията в България. В същото време доста места с капацитет за развиване обезлюдяха “, уточни Илияна Йотова. Липсва визия за страната ни през идващите години, означи вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова тази политика би трябвало да се прави с хората по места, а не в кабинетите в София. „ Основната роля е ваша, на младежите “, обърна се вицепрезидентът към учениците. „ Защото вие сте строителите на модерна България – по този начин, както бе издигната страната ни след Освобождението “, означи Илияна Йотова.

На срещата бе издигнат въпросът за отношението на обществото към учителската специалност, за сринатия престиж на учителя. Споделени бяха отзиви, че учителският труд от ден на ден се бюрократизира.

Обсъдени бяха провокациите пред пазара на труда. Младите хора упорстват за по-голям синхрон сред образованието и професионалната реализация. Необходимо е преформатиране на просветителната система. Като образец за резултатна политика Илияна Йотова уточни дуалното обучение в страни като Германия и Швейцария. По думите й в България не са задоволителни единствено пилотните планове по тази стратегия.

Дискутиран бе и въпросът за корупцията, която по думите на вицепрезидента е прояла отвред обществото ни.

Мнения по необятен диапазон от тематики споделиха с Илияна Йотова завършващите приблизително обучение. Те живо се интересуват от протичащото се в Европейския съюз, от мястото на България в него и външната политика на страната ни, от провокациите пред сигурността, от запазването на европейското финансиране в сегашния му тип. Вицепрезидентът е безапелационна, че не би трябвало да се трансформира философията на финансиране с европейски средства и финансовите принадлежности от Плана „ Юнкер “ напълно да заменят кохезионната политика. „ България би трябвало да си отговори на въпроса кои са предпочитаните области, в които тя ще влага тези средства “, съобщи Илияна Йотова.

Относно рецесията в Сирия и опълчването сред Запада и Русия вицепрезидентът означи, че Европа изостави лидерската си позиция и не си направи изводите от Арабската пролет. „ Със наказания и междудържавни спорове не може да се води борбата с „ Ислямска страна “. Без Русия не можем да се оправим с тероризма “, съобщи Илияна Йотова.

„ Визитната картичка на нашата гимназия е плановата активност “, означи от своя страна Дочка Милушева – шеф на ПГСУАУ „ Атанас Буров “, която показа пред вицепрезидента съответните проблеми, пред които е изправено учебното заведение. Основните са остарялото техническо съоръжение и неналичието от години на физкултурен салон.

Професионалната гимназия с 55-годишна история е едно от най-престижните образователни заведения в Силистра. Възпитаниците й завоюват челни позиции на разнообразни олимпиади, състезания и надпревари.

След диалога с учениците вицепрезидентът Илияна Йотова посети Регионалния исторически музея в Силистра, експонатите в който показа проф. Георги Атанасов. Разгледана бе и гробница със фрески от средата на IV век.
 3-21  12-5  9-9  5-12  1-30  17-3  14-4
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР