Искаме да има по-добър баланс в разпространението на защитени от

...
Искаме да има по-добър баланс в разпространението на защитени от
Коментари Харесай

Защитата на авторските права - с искане авторите на материали в пресата да вземат пари от онлайн платформи

Искаме да има по-добър баланс в разпространяването на предпазени от авторски права произведения. Това съобщи Аксел Фос, докладчик във връзка с новата инструкция за авторското право. Текстовете ѝ би трябвало да бъдат гласувани на следващия ден, 12 септември, след 13:30 часа българско време.
Директивата за авторското право тормози мнозина, съответно поради член 11 и член 13 от текстовете.
Съгласно член 11, в случай че в цифрова среда си снабдител на услуга и използваш авторско произведение „ от пресата” и го правиш с комерсиална цел т.е. печелиш пари от това, то първичният създател има право да изиска възнаграждение. Промяната стана известна като " заплащане за прилагане на линкове ". Изрично обаче се показва, че няма право на възнаграждение, в случай че става въпрос единствено за позоваване на информация посредством хипервръзка.
Чл. 13 пък касае извънредно разпространителите на видеосъдържание. Доставчиците на онлайн услуги би трябвало да обезпечават недостижимост при възможен опит за шерване на авторски артикул, за който няма лицензионно съглашение. Съгласно текста, онлайн платформите ще търпят юридически последици за материали, предпазени от авторското право, които са били качени от техни консуматори без знанието и позволението на създателите. Припомняме, че сега предпазен от авторско право материал може да бъде качен да вземем за пример в YouTube, като материалът бива блокиран единствено след експлицитен сигнал на носителя на авторското право към платформата за видеосподеляне.
" Директивата ще заплаши онлайн свободата и ще наложи нови филтри, бариери и забрани за достъп до мрежата ", оповестиха от испанския офис на Wikipedia. Фос обаче беше на друго мнение – какво неприятно има да съществува по-голяма отговорност от страна на онлайн платформите, разпространяващи наличие. Неговата колежка Катрин Щилер обаче се възпротиви и счете, че тъкмо член 13 ще докара пречистване на наличие, като го дефинира за цензура. Беше даден мотив, че поради несъразмерни ограничавания ще се отстранява наличие, тъй като онлайн платформите няма да рискуват да попаднат под ударите на глоба.
Европейският комисар по цифровите въпроси Мария Габриел не зае безапелационна позиция по противоречивите членове 11 и 13, като думите ѝ се въртяха единствено към " положителното равновесие " и какъв брой значими са повдигнатите в тези текстове тематики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР