Искам ясно да заявя на всички – няма и не

...
Искам ясно да заявя на всички – няма и не
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не се предвижда затваряне на бизнеси, ковид сертификати и ограничения в движението

" Искам ясно да заявя на всички – няма и не се планува затваряне на бизнеси, не се планува условие за коронавирус документи в страната и няма предугаждане за ограничавания в придвижването. Искам да успокоя безусловно всички, че следим обстановката доста деликатно, само че данните демонстрират, че българите могат да имат едно умерено лято ", съобщи министър-председателят в оставка Кирил Петков.

След среща в Министерския съвет министър председателят в оставка, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и представители на здравните управляващи дадоха взаимен брифинг в Министерския съвет.

Взето е решение, че тази седмица ще се актуализира Планът за справяне с пандемията на база на промените на Закона за здравето, сподели Кирил Петков.

" Изисках да има ясна предвидимост. Имаме шест стадия, основани още веднъж на претовареност на болничните кревати и интензивните кревати и общи епидемиологични индикатори. Данните сега демонстрират, че по огромната част от страната се намира на стадий 0, с няколко области в стадий 1 ", добави Петков.

Няма никаква революционна смяна в проекта. Основната причина да се наложи да се одобри нов проект е задължението по променения Закон за здравето, че подобен би трябвало да има, с цел да може министърът на опазването на здравето, а и Министерския съвет при нужда да вкарва разнообразни противоепидемични ограничения, изясни доцент Ангел Кунчев.

" Потвърждавам това, което сподели министър председателят, че все още продължава растежът на заболеляванията, само че той е доста надалеч от тези пикови стойности, които имахме единствено преди няколко месеца. Днес да вземем за пример броят на случаите е със 118 по-малко от през вчерашния ден. Има минимално понижаване и на броя на хората признати в интензивни кревати. Както и в другите страни в Европа, по този начин и у нас увеличението на случаите ще продължи, само че в случай че това не води до по-тежко протичане, не води до натоварване на здравната система, не слага под риск живота и здравето на пациентите, несъмнено, ще се оправим с тази обстановка ", добави основният държавен здравен контрольор.

Прогнози докога ще е по този начин и какви равнища ще се стигнат е доста рисково да се вършат, счита доцент Кунчев. Експертите смятат, че евентуално пикът ще е през август, след което ще стартира последователно нормализиране.

" А дали ще има нова вълна, с какъв вид, с какъв вариант, наесен това към този момент никой в света не може да планува. Има разнообразни спекулации ", сподели още Ангел Кунчев.

Ситуацията тази година е доста по-различна спрямо предходните две. На първо място поради разновидността на COVID-19, който се популяризира по-лесно, само че не води до толкоз висока потребност от хоспитализация, готовността на здравната система е доста по-добра - има задоволително ваксини, има задоволително антивирусни средства, лечебните заведения имат доста по-голям опит при диагностиката и лекуването.

Това изясни още доцент Кунчев и сподели, че при тези дадености той не чака трагични обрати в събитията и ще се работи съгласно признатия проект.

Носене на маски към този момент се възнамерява да бъде въведено наложително единствено в здравни заведения и обществени домове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР