Искам ясно да заявя на всички български граждани: Няма и

...
Искам ясно да заявя на всички български граждани: Няма и
Коментари Харесай

Кирил Петков: Българите могат да имат едно спокойно лято

" Искам ясно да заявя на всички български жители: Няма и не се планува да има ограничавания, свързани със затваряне на бизнеси, няма условие за Коронавирус документи в страната и няма предугаждане за ограничавания в придвижването. Искам да успокоя всички, че следим обстановката доста деликатно, само че данните демонстрират, че българите могат да имат едно умерено лято ". Това съобщи на брифiнг в Министeрски съвет министър председателят Кирил Петков.

По думите му, сега въз основата на обновения проект с 6 стадия, по-голямата част от страната ни се намира на стадий 0, изключение вършат няколко области, които са в стадий 1.

Нивата се дефинират по три критерия - претовареност на болничните кревати, претовареност на интензивните кревати и общи епидемиологични индикатори, посочи министър председателят.

„ Няма никаква революционна смяна в проекта за справяне с пандемията. Всъщност главната причина да се наложи Министерския съвет да одобри нов проект е задължението по променения Закон за здравето, че подобен би трябвало да има, с цел да има опция и министърът на опазването на здравето и Министерски съвет, при нужда, да вкарват разнообразни противоепидемични ограничения ", сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той бе безапелационен, че растежът на болесттите продължава да се повишава, само че той е надалеч от тези пикови стойности, които сме имали преди няколко месеца.

" Днес броят на случаите е със 118 по-малко от през вчерашния ден ", посочи доцент Кунчев.

" Епидемиолозите смятат, че през август ще бъдат достигнати пикови стойности и тогава ще стартира последователно нормализиране. Дали наесен ще има нова вълна, нов вариант, това никой в света няма по какъв начин да планува ", сподели основният държавен здравен контрольор.

„ Ситуацията сега е доста по-различна от тази, която имахме предните две години. Характеристиките на този вид на вируса са разнообразни - популяризира се по-лесно и бързо, само че не води до толкоз висока потребност от хоспитализация и лекуване, протича по-леко”, изясни той и добави, че с изключение на всичко друго, през днешния ден готовността да посрещнем нова вълна е доста по-висока в сравнение с преди, болестта е по-познато, а и има обезпечени всички типове ваксини, както и противовирусни медикаменти.

Доц. Кунчев сподели още, че зона 1, в която е и София-град, ще се вкара условие за носене на маски в здравните заведения, обществените домове и домовете за възрастни.

" Ако работодателите решат, могат още веднъж да върнат отдалечената работа ", сподели доцент Кунчев.

Той бе безапелационен, че се поставят старания и ще има среща с НЗОК, на която ще бъде подложен за решение въпроса за обезпечаването на достъп на хората до проби при персоналните лекари.

„ Не чакаме трагичен поврат в събитията “, заключи основният държавен здравен контрольор.

Проф. Радка Аргирова, консултант на премиера, акцентира, че антигенните проби са задоволително сигурни и хващат и последните разновидности на вируса, тъй като тези антигени ги е имало и в предходните разновидности, ето за какво на тях може да се разчита

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР