„Искам възмездие за всички убийци на пътя, искам да се

...
„Искам възмездие за всички убийци на пътя, искам да се
Коментари Харесай

Пловдив удари Перник в земята, ето как

„ Искам отмъщение за всички убийци на пътя, желая да се промени законът.” Тези думи сме чували доста пъти, написа " Марица ", след анкета измежду пловдивчани.

Изричали са ги близки на починали във войната на пътя. Те отекват в съзнанието ни незабавно щом излезе информация за следващата злополука, взела жертви. Но... както е споделил народът - керванът си върви, кучетата си лаят. Убийците най-често се разминават с леки присъди и не престават напред, по този начин както са живели преди случая. Чувстват се като господари на пътя, доста от тях пият, дрогират се и сядат зад кормилото, без да им мигне окото. Ако още веднъж прегазят човек, отново ще им се размине. А роднините на жертвата цялостен живот не могат да се примирят с болката. Гневът против несправедливите санкции за убийците на пътя пораства у тях с всеки минал ден. Докога по този начин? И докога Пловдив ще води черната статистика в България за най-вече починали на пътя? Градът, който ще е Европейска столица на културата и който се гордее, че е най-старият жив град в Европа, заслужава ли да е преди всичко по гибел на пътя?

От Marica.BG са попитали читателите: „ Защо Пловдив води черната статистика за най-вече починали на пътя?”. В нея са се присъединили единствено 689 души и са показали един от петте разновидността, които са били задали. Резултатите демонстрират, че най-вече хора са избрали опцията „ Пловдивските водачи удариха в земята и перничани по безочливост и дивотия на пътя”. 36.97% са безапелационни, че хората, които всеки ден сядат зад кормилото и пътуват по булеварди и улици в града, не съблюдават разпоредбите за придвижване. Една другарка, която живее в Стара Загора, преди време ми показа, че в Пловдив си е ужасно да шофираш - изпреварват отляво и отдясно, без да дават мигачи, засичат както си желаят, а тези, с мощните джипове, нормално са доста нахални и се бутат първи да минат.

„ Какво се случва по улиците на Пловдив? Превърнахме пешеходците в лекоатлети, майките с деца, възрастните хора - всички дават спринт, когато пресичат, а има водачи, които сякаш преднамерено тогава дават газ. Всяка вечер сред 23,00 и 24,00 часа главните булеварди - „ Източен”, „ България”, „ Цар Борис ІІІ”, са се трансформирали в писти, по които се състезават мотористи и автомобилисти. Мерки не се взимат. Живея на многолюден бул. и слушам по какъв начин по цяла нощ си вършат надпревари, никой не ги стопира. Необходими са повече патрули, контролиращи водачите и пътния трафик в града. Ако не се вземат ограничения, ще не престават да гинат хората. Болно ми е, че съгласно статистиките най-големите нарушители по улиците сме ние, пловдивчани. Когато си дойда от София в Пловдив, ме е боязън да карам. Никой не ти дава път, в случай че пуснеш мигача, ще те засекат. Всеки се мисли за необикновен играч.” Това са думи на някогашния пловдивски народен представител доцент доктор Димитър Шишков, който предходната година сложи въпроса в Народното събрание и изиска ограничения от тогавашния министър на Министерство на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Близо година по-късно като че ли нищо не се е трансформирало и казусът остава.

Според 20.82% от присъединилите се в анкетата ”Съдът постоянно прости на шосейните убийци и водачите се усещат безнаказани”. Много са образците в поддръжка на тази теза, само че най-фрапиращ е този с Катя Лерца. 40-годишната бизнес дама, която умъртви намясто пътния служител на реда Делян Палазов с мощния си джип, беше хваната да кара без брошура месец след случая. Тя се размина с ареста против гаранция от 10 000 лв., която беше понижена на 6000. Но защото свидетелството е било отнето от прокуратурата, а не от Министерство на вътрешните работи, то съгласно тънки юридически детайлности шофирането от нейна страна не се води закононарушение, а административно нарушаване. Също против 10 000 лв. излезе алкохолният необут Тодор Неделчев, против който има повдигнато обвиняване, че при ръководство на автомобил „ Нисан Навара “ е нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност е предизвикал гибелта на 85-годишен велосипедист. Стана ясно, че имал 38 нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. Бройката не е по никакъв начин малко. Има водачи, които като че ли колкото повече ги санкционират, толкоз повече нарушавания вършат. Плащат санкцията и не престават по същия метод.

20.52% от читателите ни са маркирали разновидността „ Трафикът в града е ужасяващ и водачите изтрещяват поради тапите”. Безспорно тапите в делничните дни са кошмарни и няма по какъв начин да не се ядосаш, в случай че ти се наложи да чакаш дълго на светофара, до момента в който се източи километричната колона и преминеш, а в това време закъсняваш за работа. Тогава най-често клаксоните влизат в деяние, както и псувните. Има случаи, когато експанзията взима връх. Миналата година един сватбар, който попадна в запушалка на ул. ”Отец Паисий”, реши да си разчисти пътя, стреляйки във въздуха. Преди време двама водачи се биха в Кючука, тъй като единият засякъл другия с колата.

Според 18.05% от присъединилите се в анкетата няма надзор от КАТ, а 3.64% са на мнение, че „ Пешеходците са отговорни. Минават където им хрумне, без да се оглеждат”.

Ако не се вземат незабавни ограничения, Пловдив ще продължи да заема челните места по жертви на пътя и да бъде най-опасният град за шофиране в България. А никой не е застрахован.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР