Искам тук, на това място, да си припомним думите на

...
Искам тук, на това място, да си припомним думите на
Коментари Харесай

Радев на Пирин фолк: Помним думите на братя Миладинови, че българите изливат чувствата си в песни

Искам тук, на това място, да си напомним думите на пазителите на българския фолклор - братята Константин и Димитър Миладинови, че българите изливат своите усеща в песни и в тях намират и духовна храна, и забавление. За това и невероятната магия е непресъхващ извор, освен на ентусиазъм, на родолюбие, и този извор ще продължи да се придвижва през поколенията. Това сподели президентът Румен Радев в приветствието си към участниците и гостите на интернационалния фестивал „ Пирин фолк “ в Сандански, съобщи Българска телеграфна агенция.

Фестивалът за авторска македонска ария обичайно се организира в южния град и това е трийсет и първото му издание.

Кметът ми сподели, че аз съм първият президент, който идва на „ Пирин фолк “, само че за мен това в действителност е чест и горделивост, сподели Радев. След 30 издания фестивалът продължава да разкрива хубостта на Пирин и магията на националната музика, добави той.

Държавният глава изрази признателност към уредниците, към журито, към всички участници, които не престават да срещат традициите в песенното творчество с сегашното. Вие вършиме нас съпричастни със самата история, не просто на основаването на ария, със самата история на този български край и с нашата българска еднаквост, и за това вие в действителност имате една значима задача, сподели още президентът Радев.

Държавният глава изрази своята увереност, че фестивалът ще продължи да утвърждава възприятията ни като народ с дълбоки корени и да способства за обогатяване за нашите фолклорни и духовни обичаи.

Официалното начало на фестивала беше обещано на 25 август. В първата вечер се състоя седмото издание на " Детски Пирин фолк ". Тази вечер е състезанието за авторска македонска ария. Петнайсет реализатори ще показват особено готова за " Пирин фолк " ария, на македонска фолклорна основа.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР