„Искам да видя това прасе, което скача 4 метра”, така

...
„Искам да видя това прасе, което скача 4 метра”, така
Коментари Харесай

Експерт: Искам да видя това прасе, което скача 4 метра

„ Искам да видя това прасе, което скача 4 метра”, по този начин разяснява в Здравей, България” по NOVA шефът на Изпълнителната организация по горите инж. Григор Гогов, изказванията, че оградата по границата с Румъния няма да спре разпространяването на африканската чума по свинете.

Румен Порожанов: Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково

ГЕРБ упрекна Нинова за напрежението в Странджанско

Валентин Радев: Ситуацията е спешна, заплахата действителна

Самото оборудване е общоприетоо – бодлива тел закачена на дървени колове с височина 1,30 м. Към него е прибавен спомагателен ред навита - жилетна режеща тел, която пази коловете, с цел да не ги изровят дивите прасета със зурлите си.

„ Ние сме длъжни да защитим ползите на българската стопанска система, защото в прилежащата нам страна не се взимат мерки”, акцентира инж. Гогов. Той добави, че капиталовложенията в бранша на свиневъдството в България са доста огромни.

В допълнение към бодливата тел край оградата по границата с Румъния ще бъдат сложени специфични флакони с течност с миризма на вълк. Те са предпазени от атмосферните условия и работят от 3 до 5 месеца, прогонвайки дивите прасета в зона с диаметър до 50 метра.

Основната мярка против болестта обаче е засиленият граничен надзор.

„ Пренасянето на африканската чума е станало не посредством диви прасета, а посредством хранителни артикули от свински произход”, акцентира инж. Гогов. „ От Африка тя на първо време е пренесена в Грузия”.

Той разясни, че казусът са домашно отглеждани свине в Украйна и Румъния.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР