Искам да ви помоля да затворите очи и да се

...
Искам да ви помоля да затворите очи и да се
Коментари Харесай

2021: Завръщане в 1990 година

Искам да ви помоля да пандизите очи и да се придвижите въображаемо в културния календар на 1990 година За тези, които тогава са били под 18 ще илюстрирам в резюме - празни театрални, концерни и изложбени зали и нито едно значимо интернационално събитие.

Защо е значимо да си представим 1990 година? Само по този начин ще можем да разберем по какъв начин би изглеждал културният календар на България през 2021 година

Ако " маргиналите ", които не могат да работят заради ограниченията за обезпечаване на публичното здраве, не получат избавителна поддръжка незабавно, самостоятелният културен бранш ще бъде мъртъв до месеци. При този сюжет през 2021 година в България ще са останали живи единствено държавните културни институции и то на изкуствено дишане.

Всички самостоятелни културни организации ще са банкрутирали, т.е. всички фестивали, на които ходите няма да съществуват, частните галерии ще са затворили, няма да има концерти, с изключение на класическите в зала България, няма да се основават никакви самостоятелни продукции. А, забравих - и книги няма да има. Частните издателства на качествена литература също ще са банкрутирали.

Независимата културна сцена е изграждана с доста старания в продължение на три десетилетия - оживяла е и се е развивала с помощта на пристрастеността, лудостта и гъвкавостта си. Тя е доста по-крехка от сцената в Западна Европа, тъй като в никакъв случай не е получавала структурна поддръжка, каквато имат всички организации в страните от Европейския съюз. Да, в Европа културните организации имат структурна поддръжка за базовата си активност и личен състав и могат да възнамеряват за повече от шест месеца напред.

Държавите в евросъюза към този момент оповестиха съответни ограничения за бранша точно тъй като осъзнават неговата значимост и накърнимост . Европейската комисия включи културата измежду предпочитаните браншове за поддръжка, а Германия разгласи рекордните 50 млд. евро за спасяването му.

Никой не оспорва, че приоритет №1 са опазването на здравето и стопанската система, само че в това време всички, които неглижират бранша би трябвало да са наясно, че изхвърлят в кофата 30 годишно изпитание дружно с приноса за стопанската система, който този бранш носи. 4.6 % от Брутният вътрешен продукт за 2018г. е приносът на културните промишлености по данни на Обсерватория по стопанска система на културата и Столична община. Това са хиляди хора, които са вложили в тази сцена освен сърцето си, само че и са вложили персоналните си средства, време, умения, гений.

Ако се чудите за какво уверено настоявам, че е напълно действителен сюжета през 2021 да няма никакви фестивали, ето ви малко елементи . Големите събития изискват подготовка най-малко година, всички те към този момент са правили разноски за изданията си тази година. Някои от най-големите като " София Филм Фест " бяха анулирани безусловно дни преди старта си. Това значи, че огромна част от бюджета им към този момент е бил изхарчен. За тях е въпрос на оцеляване да имат издание тази година, въпреки и със заменени дати. Ако това не се случи и нямат право на структурна поддръжка за превъзмогване на рецесията, най-вероятният сюжет е организациите зад тях да банкрутират до края на годината.
Това е годно за всички - от уредниците на дребни фестивали за модерни изпълнителски изкуства до уредниците на най-големите концерти в страната. Артистите на свободна процедура няма да могат да посрещнат битовите си потребности още в края на март.

Не бъде ли подкрепена българската самостоятелна сцена, действителността, в която можем да заживеем, ще е доста близка до началото на прехода.

За да не стигнем до този сюжет са нужни незабавни ограничения от страна на българското държавно управление. " Предприятията и хората от културния и креативния бранш, чийто занаят е под екзистенциална опасност, наложително би трябвало да получат достъп до тази финансова поддръжка. Моето обръщение до страните членки е ясно: тези пари би трябвало неотложно да стигнат до културния бранш ", съобщи предишния петък Сабине Ферхайен, която е ръководител на комисията по просвета и обучение в Европейския парламент откакто институцията гласувава 37 милиарда евро за битка с следствията и означи културата като един от предпочитаните браншове за поддръжка.

Асен Асенов е дирекрор на фондация ЕДНО, която провежда най-големия интернационален фестивал за модерни изпълнителски изкуства в страната - ONE DANCE WEEK.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1239)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР