Искам да уверя, че ЦИК, съвместно с МВР, ще положи

...
Искам да уверя, че ЦИК, съвместно с МВР, ще положи
Коментари Харесай

Демерджиев: Полицията ще проверява големи багажи и съмнителни вещи пред изборните секции

Искам да уверя, че ЦИК, взаимно с Министерство на вътрешните работи, ще постави всички старания, тъй че изборният ден да протича умерено, да няма спиране на изборния ден и на гласуването, гласоподавателите да бъдат спокойни и СИК да си свършат умерено работата.

Това съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова по мотив множеството сигнали за бомби в учебните заведения у нас, където ще се разполагат огромна част от изборните секции в страната.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че се касае за хибридни офанзиви и удостовери: „ Няма заплаха към днешна дата. Въпреки множеството сигнали, в нито един от случаите не сме намирали предмет с характерности на взривно устройство. Нямаме оперативни данни за действителна опасност. Още от събота всички здания, в които се намират СИК, ще бъдат охранявани през цялата нощ, тъй че хората умерено може да гласоподават в неделя. “

„ Полицията и службите за сигурност ще преценят какви дейности да бъдат направени, от идната седмица няма да се стига до освобождение на възпитаници. Не се касае за действителни закани и нямаме оперативни данни за действителна заплаха за слагане и задействане на взривни устройства. Имаме организация по какъв начин СИК да ни осведомят при съществуване на сигнали “, добави министърът, написа novini.bg.

„ От съботния ден и постройките, и периметърът ще бъде под непрекъснато полицейско наблюдаване и защита. Ще се ревизират обемни багажи и съмнителни движимости. Няма по какъв начин някой да проникне и да сложи взривно устройство. Сградите ще бъдат проверявани за всевъзможни предмети “, съобщи още той.

„ Инструкции към СИК и РИК към сегашния миг не са изпратени. Ще дадем своите инструкции. Искам да уточня, че тази инспекция на обемни багажи ще се прави отвън постройката. Няма да се влиза в изборните пространства, с цел да не се тормозят и гласоподавателите, и членовете на СИК. “, допълниха от ЦИК

„ Проверките освен няма да бъдат в пространствата и в постройките, те ще са на задоволително разстояние преди хората да стигнат до самите секции. Правилата, планувани за такава обстановка, включват задължения на наши чиновници, тъй че не се постанова някой различен да бъде инструктиран “, сподели министърът.

„ Имаме 111 формирани досъдебни производства, цифрата нараства непрекъснато. До края на деня ще има още нови. Към вчерашна дата са арестувани 91 души по тези дознания. Над 2,3 пъти е борят на формираните дознания спрямо предишните избори, както и броят на сигналите. Имаме над 500 оперативни сигнала. Явните сигнали също са над 300. Това са изменящи се числа, само че цялата наклонност е, че броят на сигналите и досъдебните производства е доста по-голям “, съобщи Петър Тодоров , основен секретар на Министерство на вътрешните работи, във връзка сигналите за изборни нарушавания.

„ Членовете на СИК ще разполагат с телефон на локалната конструкция на Министерство на вътрешните работи и задействаме процедурата, която приехме, в случай че има сигнал за бомба. Вярвам, че няма да се стигне до обстановка на спиране на изборния развой “, добави още Демерджиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР