Искам да се извиня на онези български граждани, които са

...
Искам да се извиня на онези български граждани, които са
Коментари Харесай

Константинова се извини на украинците

Искам да се извиня на тези български жители, които са се почувствали наранени от думите ми. Това не  е била моята цел. Това разгласи вицепремиерът Калина Константинова преди да стартира чуването и в Народното събрание относно прекратяването на акцията за пренасяне на украинските бежанци от хотелите по Черноморието в държавни почивни бази в страната. 

От местата си в зала депутатите от ГЕРБ, по чието искане вицепремиерът се яви на чуване в пленарна зала, вдигнаха листове с надпис „ Оставка “. Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов насочи молба към тях с думите:  „ Колеги, разбрахме посланието. Моля свалете листовете! Не сме на футболен мач! “, съобщи Нова телевизия. 

От парламентарната естрада тя даде пояснение за решението за преустановяване на проекта за разселване на бежанци от Украйна в държавни бази навътре в страната. 

Днешното чуване в Народното събрание в първата обществена поява на Константинова след видеообръщението, с което бе разгласен курс украинците да се изпращат към лагерите в Сарафово и Елхово за систематизиране из страната. Тонът на това послание, в което в съвсем прав текст се споделяше, че украинците капризничат и не желаят като българите да търпят неналичието на здравна грижа, забавени помощи и прочие, взриви публичните настроения в последните дни, пише „ Сега “.

Изслушването е по самодейност на ГЕРБ. Днес Деница Сачева сподели пред btv, че проблемите с бежанците и енергетиката могат да бъдат мотив за избор на съмнение. Стана ясно обаче, че някогашните ръководещи не са подготвени да изискат подобен избор. „ Когато сме подготвени с нашето решение, незабавно ще го обявим. За момента това, което вършим е да споделяме истината, да демонстрираме това, което се случва в ръководството, с цел да бъдат хората уверени, че този избор на съмнение би трябвало да има триумф не за опозицията, а за обществото “, съобщи Сачева.

Константинова провокира рецензии и в ръководещата коалиция. „ Демократична България “ разгласи изявлението й за неточност, само че я оправда, че на „ всеки се случва да не реши по какъв начин стоят нещата “. Днес дипломатична рецензия насочи и Любомир Каримански пред Българска национална телевизия. „ Адекватността на поста вицепремиер би трябвало да дава отговор на обстановката, това не е по този начин сега “, сподели той.
Центърът в Елхово затваря, местят бежанците към хотели и почивни бази
Центърът в Елхово затваря, а всички бежанци през днешния ден ще бъдат изведени с рейсове към хотели и почивни бази навътре в страната. 

6 рейса ще извозят 220 бягащи от войната към хотели в курортите в Пампорово, Боровец и Старозагорските минерални бани.

Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева посочи пред bTV, че буферният център в Елхово е бил краткотраен. Локацията се дефинира съгласно профила на хората, с цел да се избегне скупчването от през вчерашния ден, сподели тя.

Засега палатковият лагер в Сарафово остава, само че в него не са настанени бежанци. Намерено е място за 60 души в държавна база в Приморско. 

В репортажa на bTV се разбра още, че държавата е имала хрумвания да трансферира бежанците по игрища в разнообразни градове, до момента в който откри къде да ги настани за непрекъснато. Нито една община обаче не се съгласила, като оправданието било, че за задачата трябват решения на общински препоръки и прочие Така се и стигнало до отваряне на бежанските центрове в Сарафово и Елхово.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР