„Искам да поздравя тунизийския народ и правителството за това, че

...
„Искам да поздравя тунизийския народ и правителството за това, че
Коментари Харесай

Министър Захариева: Тунис е успешното лице на прехода към демокрация

„ Искам да поздравя тунизийския народ и държавното управление за това, че страната единствена в района извървя пътя от тоталитарен режим до демократично общество и стана сполучливото лице на прехода. “ С тези думи министърът на външните работи Екатерина Захариева се обърна по време на конференция към тунизийския си сътрудник Кхемайес Джхинауи. Той е в страната ни публично двудневно посещаване по покана на вицепремиера Захариева. „ Това е първата аудиенция в България на тунизийски външен министър от 23 години “, напомни тя.

Министър Захариева акцентира, че двете страни имат топли връзки към този момент повече от 60 години. „ Горди сме, че наши експерти изграждаха язовири, фабрики и жилища в актуален Тунис, а в този момент сме подготвени да споделим с вас опита си от нашия преход “, уточни тя.

„ Вашите учители и лекари от дълго време имат добра известност в Тунис, а през днешния ден се надяваме България да стане нашият глас в Европа. За страдание, съдействието сред двете страни не дава отговор на значимото място, която всяка отдава на другата “, уточни министър Джхинауи.

„ На първо място е допустимо най-скорошното привикване на взаимната смесена икономическа комисия, която не е заседавала от 2010 година “, сподели министър Захариева и очерта съответни начинания. Сред тях е основаването на българо-тунизийска икономическа камара. Друга съответна стъпка, която ще има позитивно отражение и върху младежката безработица в Тунис, е наемането на локални фрагменти от българската софтуерна промишленост.

Важен е обменът в образованието и науката, където двете страни могат да употребяват европейските стратегии „ Еразъм + “ и „ Хоризонт 2020 “ за обновяване на положителните връзки в тази сфера, сподели министър Захариева. Освен това двете страни могат да споделят опит в туризма. „ Откриването на директна въздушна линия сред двете страни би било положително начало “, сподели министър Захариева.

Накрая тя поздрави Тунис за полаганите старания за мира в района и очерта опциите за съдействие сред двете страни в тази сфера, „ тъй като Тунис е в положение да даде трезва преценка на протичащото се в страни като Либия “, сподели тя.

На въпрос за общоевропейско решение на казуса с противозаконната миграция министър Захариева акцентира, че Тунис е значим сътрудник на Европейски Съюз, само че напъните ни следва да се съсредоточат върху първопричините, които тласкат младежите от района към миграция. „ Това става посредством сигурност, обучение, равни права и работни места “, заключи тя.

Двамата разискаха и обществения статус на български преподаватели в Тунис. „ Надявам се, както обсъдихме през днешния ден с Вас, да намерим решение на казуса със заплащането на българските учители в Тунис “, сподели министър Захариева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР