Искам да посоча, че България е парламентарна република с парламентарно

...
Искам да посоча, че България е парламентарна република с парламентарно
Коментари Харесай

Иван Гешев: Няма да позволя политиците да влияят на независимата съдебна система

„ Искам да посоча, че България е парламентарна република с парламентарно ръководство. По тази причина партия, организация и обособена персона не може да си присвоява националния суверенитет. Освен това правосъдната власт е самостоятелна. Ясно е, че сред управляващите би трябвало да има взаимоотношение. Има и четвърта власт, медиите. Но не считам, че е редно да разясня политически въпроси или такива, касаещи работата на Народното събрание или други институции “, съобщи основният прокурор Иван Гешев пред БТВ и посочи, че няма да дава отговор на политически въпроси.

„ Вчера се видях с трима души, които след 9-ти септември са били наказани на разстрел. Те не се оплакваха, не разказваха за страданията си, а зададоха въпроса какво направихме със страната си. Исканията да оставката ми са от синовете на номенклатурата и комунистическия режим. Едва ли съм позволил единствено една неточност, само че главното е, че не преставам да имам вяра, че може да създадем по този начин, че в България да се живее по-добре “, съобщи още той.

„ За мен в действителност е загадка по какъв начин почтените жертви на тоталитарния режим изричат поддръжка за дейностите на основния прокурор, а наследниците на номенклатурата желаят оставката ми ".

Относно войната сред институциите, Гешев напомни, че още при започване на мандата си той е почнал война с престъпността. Водещата пък напомни влизането на прокуратурата в президентството, а Гешев напомни, че съдът е този който дава присъди. „ Единственото, което е цел на прокуратурата е съблюдаване на закона и няма хора, които да бъдат покровителствани и защитавани. Ние ще осъществим всеки закон, който одобри Народното събрание, само че няма да разреша политиците да въздействат на самостоятелната правосъдна система “, съобщи Гешев и напомни Народния съд, когато политици са се намесили в правосъдната система.

По мотив арестите на президентския консултант Пламен Узунов, Гешев посочи, че той е осъществен от Министерство на вътрешните работи, а не от прокуратурата. „ Наказателните каузи в цяла Европа с много дълги периоди, някои много по-дълги от тези в България “, посочи още основният прокурор във връзка въпросите на водещата Мария Цънцарова за влизането ва президентството.

„ За мен е загадка по какъв начин почтените жертви на тоталитарния режим изрекоха поддръжка за дейностите на прокуратурата, а тъкмо противоположното вършат наследниците на комунистите и номенклатурата “, добави Гешев.

По отношение на делото за КТБ, Гешев запита по какъв начин никой не се интересува по какъв начин са изчезнали 7 милиарда лв.. „ За страдание рисковото при илюзиите е, че нямат дефекти “, съобщи Гешев и съобщи, че по делото са тествани всички заеми свързани с депутатът Делян Пеевски и няма визия дали буквите в делото Д.П. е точно той, тъй като националният представител е тестван изцяло. Проверен е освен Пеевски, само че синдикални водачи, публицисти, Иво Прокопиев, доста хора са тествани по делото КТБ. Той напомни, че за четири години в досъдебна фаза са разпитани 4 очевидци по делото, а в следствена фаза над 500 души.

„ Хората които през годините на прехода, колкото е да е необичайно, че той продължава 30 години, въз основата на тази странна промяна на имуществото получиха политическа, медийна власт и връзки с НПО-та и тази власт се употребява за персонално облагодетелстване. В устрема ми за правдивост ние станахме неприятните. Българската прокуратура работи само на база на законите “, съобщи Иван Гешев във връзка олигарсите у нас и напомни, по кое време тъкмо е почнала войната против прокуратурата. Той напомни записите с Васил Божков, който ясно споделя, че би трябвало да се овладее прокуратурата.

По мотив „ Магнитски “ Гешев посочи, че съгласно Европейското законодателство тези актове нямат никаква правна стойност и самият той приканва да се вкара у нас, с цел да може да се съблюдава върховенството на закона и у нас. Отделно прокуратурата е направила в детайли следствие, като не е открито нищо, в допълнение от тези написали тези актове от Съединени американски щати са поискани данни и обстоятелства, само че към момента нищо не е изпратено. Гешев още веднъж акцентира, че ще пази всеки един прокурор от политически репресии.   

За срещите в Народното събрание и отхвърли на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, Гешев разяснява, че или нямат правни причини за желаната от тях правосъдна промяна или ги е боязън за спор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР