Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата. След като

...
Искам да подхождаме сериозно и трезво към нещата. След като
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: След 21 дни ще стане ясно накъде вървим

Искам да подхождаме съществено и трезво към нещата. След като министърът на опазването на здравето през вчерашния ден разиска с обществото и сподели ясно какво ще предложи на Министерския съвет, мисля, че тука не би трябвало да търсим постоянно нещо подмолно. Така проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб, разяснява пред БНР лансираното стягане на ограниченията. Той удостовери, че това ще бъде разисквано с държавното управление и до ден-два ще има решение.

Самият Кантарджиев поддържа по-голямата дисциплинираност, въпреки че не отговори съответно дали точно оповестените през вчерашния ден ограничения са най-правилните.

„ Като експерт постоянно съм приказвал за нуждата от ограничения, да не се прекалява с тях и да се обезпечи нормалност за тяхното осъществяване. Трябва да се убедят хората ", сподели той.

По думите му до 14 ноември случаите на COVID-19 у нас са се увеличавали стремглаво и от този момент сме в едно плато, което обаче е нежно.

„ 21 дни е интервалът, за който трендовете след предприемане на ограниченията могат да се преценяват... При децата рядко може да се развие клинично проявление на коронавирусната зараза, само че те доста елементарно заразяват по-възрастните “, изясни експертът.

Проф. Кантарджиев не приема и мненията, че се внася безпорядък. Обърна внимание, че би трябвало да има надзор за онази част от обществото, която не желае да съблюдава и сегашните ограничения. Така да вземем за пример той сподели, че хората могат да пазарят онлайн дарове за празниците вместо да има скупчване на хора по магазините.

„ Най-важното беше, в случай че имаше схващане у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая дневно, а щяхме да имаме по 300 дневно. Но липсва надзор и схващане. Наруши се и доверието в лекарите поради противоречащите неща, които се приказват ", означи той.

И изрази несъгласието си с това, че се позволяват различни отзиви по тематиката с ковид. Даде образец, че това е все едно да стартира някои да споделя, че слагането на колан в автомобила не е редно.

Относно това за какво се постанова яслите и градините също да бъдат затваряни, проф. Кантарджиев подсети, че малчуганите прекарват вируса леко и незабелязно, само че доста елементарно могат да заразяват.

" Инфекцията е рискова за здравето на тези, които ги гледат у дома ", добави той.

Проф. Кантаджиев още веднъж настоя, че маските са от изгода. Носенето им понижа шанса за заболяване, а в случай че има заразяване - то ще е в по-лека степен.

Специалистът прикани хората да уточняват информацията, да се доверяват на достоверни източници.

" Ние би трябвало да сме трезви, да не се плашим ненужно. Всички, които желаят да си запазят душeвността, да гледат единствено публични вести и да гледат хора, които мислят да какво приказват ", акцентира проф. Кантарджиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР