Искам да направя един отчет за изминалите четири години. От

...
Искам да направя един отчет за изминалите четири години. От
Коментари Харесай

Кметът на Асеновград отчете свършеното за мандата - десетки проекти, ремонти, обекти и услуги в полза на гражданите

Искам да направя един доклад за миналите четири години. От позицията на времето 4 години в един човешки живот сякаш е дълъг интервал. Имам възприятието, че минаха като момент. Всеки един ден беше претрупан с решаването на проблеми, с провокации. С огромна част от тях успяхме да се оправим, с други положихме основите и с времето ще бъдат решени. Това съобщи на конференция в община Асеновград кметът доктор Христо Грудев, съобщи кореспондент на Zonanews. 
 
Мандатите са един цикъл - постоянно съм казвал, че не би трябвало да се отхвърля направеното до момента и би трябвало да се надгражда, добави той. Никога не съм коментирал дейстивята на кметове преди мен, не знаем в каква обстановка е, само че съм уверен, че са правили най-хубавото за нашия град.
 
Д-р Грудев подборно описа  десетки планове, поправки и нови обекти, осъществени през четиригодишния мандат.
 
Караулановото учебно заведение
То беше в окаяно положение. Успяхме да изработим порект, заделихме пари от бюджета на общината. Повечето от нещата по неговия ремонт е ръчен труд - не всяка строителна компания може да прави подобен ремонт, тя би трябвало да има съответния документ от Института за паметниците на културата. 
 
Спортни площадки
Направихме две спортни полщадки, парите за тях са от държавния бюджет. Вече се провеждат спортни шампионати на тях, което значи, че те не се употребяват единствено от учениците, а от всички деца на града.  
 
ВиК 
Квартал " Баделема " построяват се водопорвод и анализация. 200 000 лв. са от държавния бюджет. Половината от средствата разрешиха създаване на самите тръбопровод и канализация, чакаме другата половина, с цел да приключим изцяло плана. 
 
Спортна зала " Асеновец "
Извърши се ремонт на вътрешните съоръжения, на дограмата. В момента аплайваме за термоизолация и като се приключи напълно спортната зала ще стане едно доста скъпо оборудване, съобщи доктор Грудев. 
 
Осигуряваме вода на 5 села
Селата Горнослав, Долнослав, Червен, Леново и Искра - вързани са в един пръстен за приемане на питейна вода. Намерихме огромно находище на питейна вода, която е към 15 литра в секунда, което е доста количество, сподели кметът. Понеже в местността " Лодките " има комплекс, който е с национално значение като монумент на културата, направихме всички нужни съгласувания и планът не визира този комплекс. 
 
Рекултивация на остарялото бунище
В продължение на 30 години битовите боклуци бяха депонирани в терен сред село Боянци и Асеновград. Там са струпани голямо количество битови боклуци. Спечелихме план, с който направихме рекултивация на това бунище. Беше осъществено озеленяване, с което казусът със запрашавнето ще е решен, добави той. 
 
Ремонт на околоблокови пространства
Ремонтът на околоблокови пространства е другият план, който общината е осъществила, трансформирайки ги в едно прелестно място за хората, които живеят там от много години. 
 
Променихме настилката на пешеходния мост, съобщи кметът доктор Христо Грудев. Пешеходният мост е построен през предишния мандат, само че в устието на реката зимно време " вечерникът " (вятърът по поречието, бел. ред.) предизвиква заледяване. Използваните нападателни материали са разрушили настилката. Сега тя е сменена и не се употребяват сходни нападателни средства за леда.
 
Мога да настоявам, че всички подходи към Асеновград са реновирани и са в положително положение, съобщи още доктор Грудев. Пътят до Чепеларе е реновиран и в положително положение. Изгради се най-хубавият път в България Асеновград-Пловдив, с магистрален сервитут. По тази права прекосяваха по 21 хиляди автомобила за денонощие, имаше много произшествия. Сега, откогато новият път е в деяние има ПТП-та, само че няма жертви. 

" Тази лесна връзка способства за развиване на имотния пазар в града, тук климатът е доста по-хубав от пловдивския и много хора си купиха жилища тук, а работят в Пловдив. Изграждането на добра инфраструктура е причина аз възкръсване на съответния район ", акцентира кметът доктор Христо Грудев. 
 
Укрепване на сектора към Асеновата цитадела поради свлачище
По този път минават тежки камиони, оптимално е лимитирано това, само че животът не може да спре. Имаше свлачище тъкмо преди Асеновата цитадела, съобщи доктор Грудев. Изградена е здрава подпорна стена, свлачището е отстранено. 
 
Според експерти в туризма регионът в Добростан ще стае един от най-привлекателните в нашата община, акцентира кметът на Асеновград. Изградили сме тръбопровод до манастира " Света Петка ". Преди години при пожар изгоря част от манастира, като министър председател господин Борисов откликна и бяха заделени пари от държавния бюджет за възобновяване му. Беше построен противопожарен хидрант. Там напредват нещата, манастирът става прекрасен, може да се употребява и като зелено учебно заведение, описа той.
 
Пречиствателната станция за отпадни води в Асеновград
Това е належащо съоржение за всеки град. Водата, която излиза от пречиствателната станция е с чистотата на речни води. Съоръжението е предадено на ВиК. 
 
Реновиране на втория етаж на общинската болница 
Когато беше пандемията от ковид, за 24 часа събрахме 300 000 лв. дарения и обзаведохме поделение за Ковид-19, напомни доктор Грудев. С настъпването на есенно-зимния интервал с изключение на вирусни болести виждаме известно увеличение и на инфектираните с Ковид-19, посочи той. 
 
Ремонт на учебно заведение " Ангел Кънчев "
Сторено е през 70-те години, имаше увисване на стоманобетонните плочи, на някои места до 15 см. Направихме проучване и се оказа, че нещата могат да бъдат усъвършенствани. Сложихме стоманени греди и казусът беше решен, учебното заведение се употребява умерено от децата, сподели кметът.
 
Изградихме 2 фотоволтаични съоръжения - в библиотеката и в болничното заведение
Най-добре и дейно се употребява инсталацията в общинската болница. За към седмица към 1000 лева е силата, която се пести. Модерни уреди, уповавам се и в други общински и частни здания да се изградят сходни уреди, добави доктор Грудев.
 
 Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев Източник: Zonanews
Патронажната грижа е обезпечена за всички жители, които дават отговор на изискванията, сподели още кметът. Има почасови грижи, закупи се автомобил за осугуряване на подвижността на услугата. Вложени са към 400 000 лева за тази услуга. 
 
Извършен е ремонт на постройката на общинска администрация - заменена е дограмата, скъсен е разходът на еленергия и газ.  " Изградихме нова спортна зала в село Тополово, със средства -840 000 лева от бюджета на министерството на младжета и спорта (ММС), с министър Кралев. Изградиха се много зони за отдих - село Новаково, парка в село Тополово, ъгъл за отдих в село Избегли, шанги залата в Асеновград - имаме олимпийски първенец, бронзови медалисти, тук този спорт е на особена респект. Залата не беше реновирана още от построяването й. Правим стадиони за стрийт бол, за мини футбол., изброи кметът доктор Грудев.
 
Обнови се зона 5 в един от младите ни квартали - кв. Запад. Стойността е 1 235 000 лева, добави той. 
 
Цялостен ремонт на читалище " Родолюбие "
Ремонтът е към края си. Бяхме утвърдени от Оперативна стратегия за райони в напредък. Обновена е залата, напълно е реновирана сцената, цялото осветяване, отопление, съоръжения. Цялото озвучаване е напълно ново, следва разкриване на постройката. Имаме потребност и от киносалон, тъй че с построяването му в читалището тази потребност ще бъде запълнена. 
 
Нова детска градина
Строи се модерна детска градина за 136 деца, с басейни и всичко належащо. Бяхме утвърдени от страната за 3 мн. лв.. След постряването й няма да имаме дефицит тук-там, акцентира кметът на Асеновград.
 
Център за обслужване на хора със характерни потребности
Стойността на плана е за 999 000 лв., центърът е за 30 места, с полудневни и почасови услуги.  
 
Реновиране на централното градско пространство
Първият стадий към този момент е приключен. Вторият стадий е в посока към читалището. 
 
Изграждане на сепарираща и компостираща апаратура
В построеното хранилище за твърди битови боклуци депонират няколко общини, в него ние имаме мажоритарен дял, земята е наша, каа доктор Грудев. Идеята е след обработката на отпадъците да се усвояват скъпите материали посредством новата сепарираща апаратура и върнати като първични материали в индустрията. Биологичните боклуци ще влизат в компостиращата апаратура и след приемането на компост ще се дава за селското стопанство. 
 
Подмяна на уличното осветяване
1747 улични лампи са сменени с LED такива, заяви кметът на Асеновград. През другите часови зони интензитетът на уличното осветяване ще бъде в разнообразни степени, съгласно интензивността на жителите. Ние бяхме една от общините, които не вкараха режим на тока след коронавирус пандемията и започването на войната на Русия в Украйна. Нашите улични лампи светеха, не допуснахме прекъсването на уличното осветяване, напомни доктор Грудев.
 
Бяха осъществени и нови планове по ПУУДОС - " Екокът в нашия двор " - детска градина " Дружба ", създаване на зона за отдих в " Патриарх Евтимово ", сподели на конференция доктор Грудев.  
 
Бяха реновирани доста улици и тротоари. ул. " Речна ", ул. " Баба Тонка ", ул. " Хр. Смирненски ", с. Добростан ул. " Гонда вода ", с. Леново ул. " Белите брези ", с. Тополово ул. " Кири и Методий ", с. Червен ул. " Г. Бенковски ", с. Стоево ул. " Еделвайс ", ул. " Миньор " в Асеновград, ул. " Сини връх ", кв 152 в Асеновград, с. Нареченски бани ул. " Люти дол " и доста други, изброи кметът на Асеновград.  

Разкрити са 4 нови обществени услуги, като държавно делегирани действия, съобщи доктор Грудев и разказа детайлности към тях. Други услуги, които предлага общината е Център за социална поддръжка, Дневен център за деца, Дневен център за обществена рехабилитация, Център за настаняване от фамилен вид за деца с умствена назадничавост, механизъм за персонална помощ. Изцяло от общинския бюджет се финансират още 2 услуги. 
 
Искам да пожелая на всички съграждани здраве, дълъг и спокоен живот, в добра конюнктура, за което грижа има и община Асеновград, приключи доктор Христо Грудев. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР