„Искам да изразя подкрепата на правителството на САЩ за европейската

...
„Искам да изразя подкрепата на правителството на САЩ за европейската
Коментари Харесай

Ескобар: САЩ работят с европейските си партньори за започване на преговори със С. Македония

„ Искам да изразя поддръжката на държавното управление на Съединени американски щати за европейската интеграция на С. Македония. Работим с нашите европейски сътрудници, с цел да се случи това по-бързо. Мисля, че всички ще се съгласят, че Северна Македония културогично, географски, исторически и от ден на ден стопански е обвързвана с Европа и имам място на масата на страните членки “.

Това съобщи асистент държавният секретар на Съединени американски щати и специфичен представител на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар по време на взаимна конференция с външния министър на Северна Македония Буяр Османи след диалозите им в Скопие.
Снимка: Facebook страница на Буяр Османи
Ескобар благодари на Северна Македония за поддръжката към Съединени американски щати в границите на НАТО и посочи, че съюзническите връзки сред двете страни имат „ стратегическа дълбочина “.

Съединени американски щати ще оказват помощ за промените в Северна Македония по пътя за еврочленството, разисквани са и други области от съвместен интерес, означи асистент държавният секретар.

От своя страна Буяр Османи съобщи, че Северна Македония остава зает съдружник на Съединени американски щати в района на Западните Балкани. По думите му Съединени американски щати имат основна роля за стабилността и просперитета на страната му и района.



„ Еврочленството е най-сигурна инвестиция в сигурността на района. Това ще бъде поощрение и за останалите страни от Западните Балкани. Сега е моментът Европейски Съюз да стартира договаряния с нас, което е гаранция за усилване на промените и ангажираността ни към процеса на европейската интеграция “, съобщи Османи.

В отговор на журналистически въпрос дали специфичният делегат на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар е разговарял и с представители на България, Османи отговори, че няма такава информация и не може да разяснява от името на асистент държавния секретар на Съединени американски щати.

Македонският външен министър също по този начин означи, че е разговарял с българския си сътрудник Светлан Стоев в Рига и 14 декември не е единствената дата, на която Скопие може да получи покана за започване на договарянията с Европейски Съюз.

Османи съобщи, че е имал диалог със Словенското председателство и то е изразило подготвеност да свика министерска среща когато и да е до края на годината, в случай че има прогрес и решение по противоречивите въпроси сред България и Северна Македония.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР