Искам да изразя благодарност към министър-председателя Бойко Борисов и на

...
Искам да изразя благодарност към министър-председателя Бойко Борисов и на
Коментари Харесай

Ердоган благодари на Борисов, че Желязната църква се открива, когато България е на чело на ЕС

Искам да изразя признателност към министър-председателя Бойко Борисов и на делегацията, която той възглавява, за това, че откриването на църквата се прави в интервал, в който България е ръководител на Европейския съюз .
Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган в своето одобрение към българската делегация в Истанбул във връзка откриването на реставрирана Желязна черква " Свети Стефан ". Това е значимо известие, което даваме на интернационалната общественост , разясни още Ердоган.
" Знам, че Желязната черква е просъществувала 120 година Освен че е център за свещенодействие на българската общественост, тази черква способства за привлекателността на Истанбул.
Действително доста трудоемка и доста комплицирана беше реставрационната активност. Бяха изхарчени повече от 15 млн. турски лири. Беше нужна доста детайлна работа и по тази причина желая да изразя признателност на нашия екип, който извърши тази работа ", сподели турският държавен глава.
По думите му историческият опит не би трябвало да бъде спънка за положителните връзки . " Това е нашият метод към другите религии и националности. Ние би трябвало да сме мощни дружно. Искрено се надявам, че в бъдеще ще сме очевидци на доста позитивни събития, означи още Ердоган.
По време на Османската империя на територията на българската страна има редица исторически обекти, построени от Османската империя. В България тези обекти също имат потребност от реституция. Ние знаем това и както при Желязната черква съхраняването на тази обща история може да бъде осъществено взаимно и дружно . С нашите български другари ние осъществихме реставрацията на Желязната черква и с това съдействие се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни монументи в България. В София има единствено една джамия, отворена за работа. За мен ще е наслаждение да открием и приключването на тази реституция, съобщи Ердоган, представен от БГНЕС.
Църквата „ Св. Стефан” през 2011 година стартира своята съществена реституция, когато аз бях кмет. И профилираната администрация на Истанбул и кметството дадоха своя принос в съдействие с нашите български другари. Реставрацията беше сложна и продължителна и бяха направени разноски за 15 млн. лири. В местата, които са завладявали нашите предци, са осигурявали първо сигурност за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви пазиме и това е било разбирането на нашите предци . Имаме джамии, църкви, синагоги, всички те освен в Истанбул, а и на разнообразни места в нашата страна съществуват. Нашите предци са проявявали сензитивност към толерантността и признаването на религиозните убеждения, имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите мемоари, които има от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху вярата и опцията да живеем дружно. Затова би трябвало да има обединяване, това е нашето отношение към всичките религии, т.е. в болшинството би трябвало да има единение. Това е нашето схващане и с него ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии в страната ни, акцентира турският президент.
Ердоган съобщи, че турската страна в последните 15 години е реставрирала над 5000 обекти на Балканите, Близкия изток, Африка и други Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите генерации. Готови сме да споделим с България опита си във връзка с реставрацията. Вярваме, че това ще е образец и ентусиазъм и за други планове. Поздравявам ви с любов и почитание, да ви е честита Желязната черква, сподели още Ердоган.
" България от първи януари е ръководител на Европейския съюз. България постоянно се е старала да има съвършени връзки и с християнския, и с мюсюлманския свят ".
Това съобщи от своя страна министър-председателят Бойко Борисов в своето одобрение.
Ние сме длъжни за възстановяваме през 2018 година връзките сред Европейския съюз и Турция. Ако можем да помогнем в тази посока, несъмнено, ще помогнем, тъй като това е пътят, разясни министър председателят.
" София и Истанбул са градове, в които етническата приемливост са образец за подражателство. Имаме редкия късмет да създадем по този начин, че българските изселници да бъдат мост на другарство, мост на сигурност. Символиката на днешния ден е символика към Европа ", сподели още Борисов пред формалните посетители.
Сподели с товите другари
напомня, че българската желязна черква „ Свети Стефан” в Истанбул, е един от най-значимите български монументи на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф . Уникалната сграда от метал, проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур, е била направена в Австрия от металургичната компания " Вагнер ", а детайлите на структурата са пренесени с железница и са тежали към 500 тона. Били са съединени на място.
Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра. Основните строително-ремонтни и реставрационни действия започнаха през 2011 година, след приемане на позволение от турската страна, поради обстоятелството, че църквата е исторически монумент, част от културно –историческото завещание на страната. Храмът бе затворен за свещенодействие заради съществени проблеми в носещата структура, в резултат на разяждане.
За реставрацията са вложени общо към 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 година българската страна годишно отделя средства посредством бюджета на Министерството на външните работи за прехрана на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 година тази сума е 50 000 евро годишно.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Балкани  Бойко Борисов от Истанбул: Много е мъчно да се гради мир Бойко Борисов от Истанбул: Много е мъчно да се гради мир  Патриарх Неофит ще приказва с Вартоломей за македонската черква Патриарх Неофит ще приказва с Вартоломей за македонската черква  Патриархът и министър председателят възпламениха свещи на влизане в църквата Патриархът и министър председателят възпламениха свещи на влизане в църквата " Свети Стефан "  Заев за името: Нямам желание нито да продавам нещо, нито да закупувам Заев за името: Нямам желание нито да продавам нещо, нито да закупувам  Българката, открита мъртва в Гърция, евентуално е умряла при демонски обред Българката, открита мъртва в Гърция, евентуално е умряла при демонски обред Интервю Още Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот
Томас Енгер е едно от огромните имена в жанра на скандинавски...
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Екологията е значима, само че трябват втори, тр...
Аз съм за това да се направи втори, трети, четвърти, пети въжен превоз. Естествено, че има доста разминавания с екологии и доста други неща. Ек...
С акцията " Няма да ме хакнат " европредс... В края на януари или началото на февруари... Иранският външен министър осмя Тръмп Новият ръководител на венецуелското Народн... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Росен Ангелов може към този момент да е напуснал Бъ...
Разследващите жестокото ликвидиране на шестима души в Нови Искър не са доста наясно с това къде биха могли да открият търсения за престъ...
Дневен хороскоп за 7 януари Дете падна от пътя за Асеновата цитадела Със удостоверение за съдимост, че е осъждан... Борисов: Подкрепям Ердоган, превратаджиите... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Заев за името: Нямам желание нито да п...
В процеса по решение на въпроса за името всички знаят, че би трябвало да се съобразяваме с достолепието и на народа, и на нацията, и на дъ...
Русия: Съединени американски щати подриват престижа на Съвета з... Издирваният от Интерпол Брендо е купил хот... Протестиращи от село Джерман блокираха гла... Бойко Борисов от Истанбул: Много е мъчно...  www.expert.bg  Тези 6 изречения ще накарат всеки да ви хареса Тези 6 изречения ще накарат всеки да ви харе...  4 неща, които ви пречат да спечелите милиони 4 неща, които ви пречат да спечелите благ...  Amazon желае да излъчва мачовете от Английската висша лига Amazon желае да излъчва мачовете от Англи...  Намериха празна бутилката на откраднатата най-скъпа водка в света Намериха празна бутилката на откраднатат...  www.iwoman.bg  Честит Ивановден Честит Ивановден  Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 7 януари Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 7 януари  Празнуваме Богоявление Празнуваме Богоявление  Дневен хороскоп за 6 януари Дневен хороскоп за 6 януари  http://www.sportlive.bg  Да Да " обичаш ", а да си тръгнеш в най-непод...  ЦСКА подкрепя Етър с две запаси ЦСКА подкрепя Етър с две запаси  Ливърпул ще компенсира хиляди почитатели, купили фланелки на Коутиньо Ливърпул ще компенсира хиляди почитатели, ку...  Делио Роси реже мераците на Ботев (Пд) за скъпа запаса Делио Роси реже мераците на Ботев (Пд) з... Интервю Още Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот
Томас Енгер е едно от огромните имена в жанра на скандинавски...
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Нови Най-четени Най-коментирани Ердоган: Откриването на Желязната черква е значимо известие за междунар... 79 0 Путин поздрави руснаците за Рождество Христово... 116 0 Бойко Борисов от Истанбул: Много е мъчно да се гради мир... 301 0 Патриарх Неофит ще приказва с Вартоломей за македонската черква... 211 0 Патриархът и министър председателят възпламениха свещи на влизане в църквата " Свети Сте... 261 0 Росен Ангелов може към този момент да е напуснал България, разгласи някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР